Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: У Украјини нема „руских агената” – ни из ГРУ, ни из ФСБ!

МОСКВА НИЈЕ ДОБИЛА ПРИХВАТЉИВ ОДГОВОР ШТА ЈЕ У КИЈЕВУ РАДИО ДИРЕКТОР ЦИА ЏОН БРЕНАН

  • Џон Кери ми је неколико пута говориом о мешању Русије у догађаје на истоку Украјине, Андреј Дешица (вд министра иностраних послова Украјине) ми је рекао да су они тамо неког ухапсили. Рекао сам му у суботу: „Ако сте неког ухапсили, изнесите то у јавност. Они из неког разлога то не чине”
  • Ево, сада кажу, ако буде четворни састанак (у Женеви), тамо ће све да изнесу. Значи, потребан им је скандал на састанку, значи, имају неке, однекуд извучене квази чињенице – указао је Сергеј Лавров
  • „Што се тиче хипотетичких питања – шта треба да се догоди да би дошло до војне интервенције, чак не желим ни да спекулишем – нагласио је Лавров – јер ми се не мешамо у унутрашња питања Украјине, то је у супротности с нашим интересима”
  • Одлука Кијева да примени силу, укључујући војне јединице – то је крајње опасан развој догађаја за који треба да сносе пуну одговорност они који подстичу власти у Кијеву на такво понашање

У УКРАЈИНИ нема руских агената, ни ГРУ (војна обавештајна служба), ни ФСБ (државна безбедност), изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

„Ми се не мешамо у унутрашња питања Украјине” – нагласио је министар.

„Тамо нема наших агената, ни ГРУ, ни ФСБ. Нас су оптуживали да то није тако. Џон Кери (државни секретар САД)  ми је то рекао неколико пута, Андреј Дешица (вд министра иностраних послова Украјине) ми је такође говорио, да су они тамо неког ухапсили – казао је он. – Ја сам му рекао у суботу: „Ако сте неког ухапсили, изнесите то у јавност. Они из неког разлога то не чине”.

„Ево, сада кажу, ако буде четворни састанак, тамо ће све да изнесу. Значи, потребан им је скандал на састанку, значи, имају неке, однекуд извучене квази чињенице – истакао је шеф дипломатије РФ. – Ако чињенице постоје, не треба се снебивати да их изнесете. Ако се снебивате да их изнесете, значи да чињенице немате”.

„Што се тиче хипотетичких питања – шта треба да се догоди да би дошло до војне интервенције, чак не желим ни да спекулишем – нагласио је Лавров. – Ми се не мешамо у унутрашња питања Украјине, то је у супротности с нашим интересима”.

Он је додао да се Русија залаже за целовиту и јединствену Украјину.

„У интересу Русије је целовита, јединствена, нама пријатељска Украјина, у којој сви грађани мирно живе, уживају своја права, имају могућност да се мирно друже са својим суседима” – казао је Лавров.

„То се може постићи дубоком уставном реформом” – додао је он.

„Ствар је у томе да сви Украјинци буду равноправни, да не буде људи друге категорије који су дужни да свакодневно слушају увреде, трпе понижење од стране неонациста” – истакао је руски министар.

„Рускојезично становништво на југу и истоку осетило је да га је издала власт која је говорила о слободи, о једнаким правима за све Украјинце, али ни прстом није мрднула да започне реални дијалог с југоистоком, све док југоисток није изјавио да се неће помирити с таквим стањем” – рекао је Лавров.

„Тек последњих дана су почели да предузимају одређене кораке, али су они обесмишљени одлуком о примени силе у пуном обиму, укључујући војне јединице” – нагласио је шеф руске дипломатије. – То је крајње опасан развој догађаја, и они који подстичу власти у Кијеву на такво понашање треба да сносе за то пуну одговорност”.

По речима Лаврова, Русија још увек није чула реакцију Запада на намеру Кијева да употреби армију за гушење демонстрација на југоистоку Украјине.

Он је истакао да Русија одавно покушава да добије јасну реакцију Запада на догађаје у Украјини, али се као одговор чују само апели Русији да се не меша у унутрашње ствари Украјине.

По његовим речима, везано за догађаје на југоистоку Украјине, лицемерје Запада „превазилази све границе”.

Одговарајући на питање о изгледима четворног састанка 17. априла у формату РФ-САД-ЕУ-Украјина,  шеф руске дипломатије је истакао да би примена силе против демонстраната на југоистоку Украјине озбиљно угрозила могућности сарадње на решавању кризе.

„Ми смо се већ дотицали тог питања, и јавно, између осталог. Разговарао сам о томе с Керијем, с европским колегама, с Дешицом. Јасно смо ставили до знања да ће примена силе против демонстраната озбиљно угрозити могућности сарадње на решавању украјинске кризе” – рекао је Лавров.

Он је истакао да САД нису доставиле Русији прихватљиво објашњење поводом информација о посети Кијеву директора CIA.

„Паралелно желимо да знамо шта заправо предузимају наше западне колеге, желимо, између осталог, да схватимо шта значе информације о хитној посети Кијеву директора CIA – наставио је Лавров. – Засад нам нису доставили објашњење које би могло бити прихваћено”.

 министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров

Како је изјавио Лавров, Москва скреће пажњу светске јавности на ситуацију с новинарима у Украјини, док западне земље ћуте.

„Ситуација с новинарима у Украјини сведочи о лицемерју и двоструким аршинима Запада, на које треба да се навикавамо” – објаснио је Лавров.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *