Вијести, Свијет

Лавров: СAД уцењуjу Русиjу због Сириjе

108812

MOСKВA/ДAMAСK – Руски министар спољних послова Сергеj Лавров оптужио jе данас СAД да уцењуjу Русиjу како би дала подршку оштроj резолуциjи Уjедињених нациjа против Сириjе.

Лавров jе рекао да jе Запад заслепљен идеjом промене режима у тоj ратом погођеноj земљи, пренела jе агенциjа AфП.
„Наши амерички партнери почињу да нас уцењуjу: ако Русиjа не жели да у Савету безбедности подржи резолуциjу у оквиру Поглавља седам Повеље УН, тада ћемо ми обуставити рад у Oрганизациjи за забрану хемиjског оружjа“, рекао jе Лавров у интервjуу за руску телевизиjу.
„Наши партнери су сада заслепљени идеолошким циљем за промену режима (у Сириjи). Сви они говоре да Башар ал-Aсад мора да оде, док jе циљ Русиjе да реши проблем хемиjског оружjа у Сириjи“, додао jе Лавров.

Лавров изјавио је данас и да је Русија спремна да у Сирију пошаље војне посматраче да помогну у напорима да се сиријско хемијско оружје стави под међународну контролу.

Он је казао да Русија не разматра могућност о слању војног контигента у Сирију.

Додао је да је Русија предложила да се у близини свих места где се налази хемијско оружје у Сирији распореде припадници међународних војних снага.

„Спремни смо да припадници наше војне полиције буду с тим међународним снагама, али изгледа да ће војни посматрачи бити довољни“, рекао је Лавров.

Сириjска невладина организациjа Oпсерваториjа за људска права, чиjе jе седиште у Лондону, саопштила jе да jе jедна граната данас пала у двориште руске амбасаде у сириjскоj престоници Дамаск.

За сада нема извештаjа да ли jе неко повређен у том нападу.

Подручjе Дамаска у коjем се налази руска амбасада стална jе мета напада сириjских побуњеника.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *