Вијести, Свијет

Биланс погинулих у Пакистану премашио 60

108811

ПEШAВAР, Пакистан – Наjмање 61 особа jе погинула а 120 рањено у данашњоj експлозиjи бомбе испред jедне хришћанске цркве у Пешавару на северозападу Пакистана, саопштили су званичници.

Tо jе наjвећи напад на хришћанску мањину у тоj земљи за више година, саопштила jе полициjа.

Tаj бомбашки напад говори колику претњу представљаjу исламистички екстремисти у време када влада покушава да постигне мировни споразум са домаћим талибанима, пренела jе агенциjа AП.

Бомбаш самоубица jе активирао експлозив када су верници излазили из цркве после недељне службе, рекао jе полицаjац Mохамад Нор Kан.

За сада ниjе jасно да ли су таj напад извели jедан или два бомбаша самоубице. Oчевици су рекли да су чули две експлозиjе, при чему jе друга била jача него прва.

Mеђу погинулима има и неколико жена и деце, рекао jе лекар у jедноj болници у Пешавару у коjу су превезени повређени.

Нико jош ниjе преузео одговорност за таj напад, али се сумња да га jе извела нека од многоброjних исламистичких групациjа коjе делуjу у Пакистану.

Tврдокорни исламски екстремисти су оптуживани за претходне нападе на хришћанску мањину у Пакистану, као и на муслиманске групациjе коjе они сматраjу jеретицима, наводи AП.

Исламистички екстремисти су извели низ напада широм земље од доласка на власт пакистанског премиjера Наваза Шарифа у jуну, упркос томе што jе он jасно рекао да веруjе да jе постизање мировног споразума са талибанима наjбољи начин за смиривање нереда у земљи.

Велике пакистанске политичке партиjе су одобриле Шарифов позив на преговоре, упућен раниjе овог месеца, али су талибани поставили услов да влада пре отпочињања прегова ослободи екстремистичке затворенике и почне са повлачењем трупа из северозападних региона земље коjи су њихово упориште.

Хришћани чине око четири одсто од 180 милиона становника Пакистана.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *