Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Русија неће дозволити обнову фашизма у Европи

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ НА СЕДНИЦИ КОМИТЕТА МИНИСТАРА САВЕТА ЕВРОПЕ

  • Иживљавали су се на лешевима. Радовали су се њиховом броју. Нису скривали да славе победу над Русима. Постали смо сведоци – нагласио је Сергеј Лавров – отворене манифестације фашизма
  • Све чланице Савета Европе дужне су да одлучно стану на пут активностима ултранационалиста. За оне који подстичу идеологију и фашизам у пракси не може бити оправдања, чак и ако су то политичари који се налазе под покровитељством просвећених западних демократија – упозорио је руски министар

ДОГАЂАЈИ од 2. маја у Одеси били су отворена манифестација фашизма, али нико од оних који су извршили тај злочин није ухапшен, истакао је министар иностраних послова Русије на седници Комитета министара Савета Европе.

„У Одеси су 2. маја ненаоружане људе, међу којима су биле и жене, живе спалили у Дому синдиката. На оне који су покушавали да се спасу, скакањем кроз прозор, отварана је ватра. Иживљавали су се на лешевима. Радовали су се њиховом броју. Нису скривали да славе победу над Русима. Постали смо сведоци отворене манифестације фашизма“ – казао је Лавров.

„Нико од радикалних национал-екстремиста који су извршили тај страшни злочин није ухапшен. Власти у Кијеву су немушто изразиле саучешће, прогласиле жалост и започеле истрагу. Међутим, мало ко ће се изненадити ако ту истрагу заташкају – исто као што се догодило са снајперском паљбом у украјинској престоници у фебруару“ – рекао је руски министар.

Он је истакао да Запад, осуђујући трагедију у Одеси, покушава да не види њене истинске узроке.

По његовим речима, чланови коалиције из партије Свобода „јавно аплаудирају неонацистичком погрому у Одеси, проглашавају све који говоре руски непријатељима и окпуаторима, захтевају њихово уништење“.

„Та судбина је била намењена и Криму, али се његов вишенационални народ уз помоћ Русије изборио за своју будућност. На Западу, иако осуђују трагедију у Одеси, покушавају да не виде њене истинске узроке, као што су у своје време ћутали, па чак и оправдавали курс још председника Виктора Јушченка и његових сабораца да легализују „баштину“ Бандере и Шухевича, њихова зверства и злодела под маском неког „новог украјинског патриотизма“ – додао је шеф руске дипломатије.

Лавров је истакао да се за своја права и безбедност брину не само Руси, већ и етнички Чеси, Мађари и друге националне мањине у Украјини.

По мишљењу Лаврова, све чланице Савета Европе треба одлучно да стану на пут активностима ултранационалиста и да одлучно раскрсте с двоструким аршинима.

„Русија заједно са многим другим земљама одавно звони на узбуну због попуштања пред покушајима да се обнови „тамнобраон куга“. Сваке године на Генералној скупштини УН велика група предлагача  подноси резолуцију с апелом да се не допусти глорификација нациста и њихових саучесника. Већина наших западних партнера доследно одбија да подржи тај апел, позивајући се на потребу да се поштује слобода говора. Под истим изговором они блокирају доношење сличних одлука у ОЕБС“ – казао је Лавров.

Сергеј Лавров, Беч - Савет Европе

Сергеј Лавров, Беч – Савет Европе

„Сада, после трагедије у Одеси, после скрнављења јеврејских гробаља од стране фашистичке омладине, не може се више сакривати иза слободе говора“ – нагласио је Лавров. – Све чланице Савета Европе дужне су да одлучно стану на пут активностима ултранационалиста. За оне који подстичу идеологију и фашизам у пракси не може бити оправдања, чак и ако су то политичари који се налазе под покровитељством просвећених западних демократија“.

„Време је да се одлучно раскрсти с двоструким аршинима“ – истакао је шеф руске дипломатије.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *