Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Криза у Украјини је последица политике САД

„МЕНЕ БИ БИЛО СТИД ДА ТРЧИМ ПО СВЕТУ И РАДИМ ОНО ЧИМЕ СЕ БАВЕ АМЕРИКАНЦИ“

  • „Уз подршку САД и више европских држава, у Украјини је извршен противуставни оружани државни преврат, екстремни националисти су довели земљу на ивицу раскола, гурнули је у грађански рат“ – оценио је Лавров
  • Недавно сам се у Пекингу састао са Џоном Керијем и директно сам му рекао: емисари Сједињених Држава путују по целом свету, нема ни једне владе у коју нису дошли и са различитим степеном упорности тражили да подрже санкције против Руске Федерације – рекао је руски министар
  • Лавров је истакао да у највећем броју случајева ти трикови не прелазе, али сама чињеница да се велика држава бави нечим таквим, трчећи по целом свету и тражећи да се други приклоне њеном курсу и нагласио: мене би био стид да се тиме бавим

         МИНИСТАР иностраних послова Русије Сергеј Лавров, говорећи у доњем дому руског парламента (Државној Думи),  оптужио је САД за стварање кризе у Украјини и одбацио је све покушаје Запада да одговорност за конфликт у Украјини пребаци на Русију.

          „Украјинска криза је последица политике Запада да ојача своју безбедност на рачун других и прошири геополитички простор који који контролише – истакао је он.

         – Шансе за деескалацију кризе у Украјини Запад је торпедовао сваки пут“.

          „Уз подршку САД и више европских држава, у Украјини је извршен противуставни оружани државни преврат, екстремни националисти су довели земљу на ивицу раскола, гурнули је у грађански рат“ – рекао је Лавров.

         Руски министар је нагласио да покушаји да се одговорност за украјинску кризу пребаце на Русију немају перспективу. 

          „Истина проналази свој пут чак и у пристрасним западним медијима“ – додао је он.

         Шеф руског МИП је нагласио потребу да се успостави стабилан мир и постигне национално сагласје у Украјини.

          „Позивамо на успостављање чврстих веза између Кијева и југоистока у циљу постизања узајамно корисних споразума, а не да се даје безгранична подршка „партији рата“ у Кијеву, уз затварање очију пред очигледним кршењем људских права, отвореним безакоњем и ратним злочинима“  – рекао је руски министар.

         Одговарајући на питања посланика, Лавров је истакао да не постоји ни једна земља у коју нису долазили емисари САД да траже прикључење санкцијама против Русије.

          „Недавно сам се у Пекингу састао са (државним секретаром САД) Џоном Керијем и директно сам му рекао: емисари Сједињених Држава путују по целом свету, нема ни једне владе у коју нису дошли и са различитим степеном упорности тражили да подрже санкције против Руске Федерације“ – рекао је руски министар.

Сергеј Лавров

Сергеј Лавров

Сергеј Лавров је истакао да „у највећем броју случајева ти трикови не прелазе, али сама чињеница да се велика држава бави нечим таквим, трчећи по целом свету и тражећи да се други приклоне њеном курсу – мене би био стид да се тиме бавим“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *