Вијести, Регион

ЂУКАНОВИЋ: Гаврило Принцип је био терориста, Црна Гора није за политичка убиства

НА АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ 100-ГОДИШЊИЦЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА РЕКАО ДА ЦРНА ГОРА НИЈЕ ПОДРЖАЛА ЊЕГОВ „ТЕРОРИСТИЧКИ АКТ”

  • Рекао да је Црна Гора била међу државама победницама у Великом рату иако је капитулирала на самом његовом почетку и устврдио да је Србија на крају рата Црну Гору анектирала и претворила је у свој округ

         ИСТОРИЈСКА је чињеница да Црна Гора није подржала терористички акт који је био повод за Први светски рат, казао је премијер Мило Ђукановић на Свечаној академији поводом 100 година од почетка Првог светског рата.

         Он је у Црногорском народном позоришту указао да је Црна Гора у рат ушла као пострадала и осиромашена земља, непуну годину након што је окончала своје учешће у Балканским ратовима.

         „Учинила је то остајући верна својим савезничким обавезама, вођена принципима одбране слободе и независности и неповредивости међународног права. Историјска је чињеница да она није подржала терористички акт који је био повод за рат. Нити је сматрала да се политичким убиствима решавају проблеми било ког народа” рекао је Ђукановић и додао да су Црној Гори нуђене разне повољности ако се уздржи од уласка у рат.

         Подсетио да је црногорска војска убрзо била принуђена да положи оружје, а краљ Никола и тадашња Влада су напустили Црну Гору а да су након ослобођења, суочени с неминовношћу стварања велике јужнословенске државе на Балкану, у којој није било места за црногорску посебност, водили тешку политичку и дипломатску борбу за право црногорског народа да сам одлучи о својој будућности.

         „Сви су наравно знали да ни краљ, ни Влада, ни народ нису били противници уједињења. Сматрали су неправдом да Црна Гора буде укинута као држава, да уђе у југословенску државу на сраман начин, без уважавања њеног националног и државног имена и великог историјског дела и наслеђа. Краљ Никола у једном од прогласа пише:

         „Кад је непријатељ, сломљен силним ударцима удружених савезника напустио нашу милу Црну Гору окупирала ју је, у име Владе Србије њена војска… Да би се као Пилат, могла од овога богомрског и у историји незапамћеног злочина правдати и претурити га на народ Црногорски, она је фалсификовала вољу народну” казао је премијер.

         Он је даље цитирао краља Николу наводећи да је Србија скупила тзв. Велику народну скупштину која и не постоји као установа по нашем Уставу, а камо ли да је надлежна да решава о судбини Црне Горе….

         „А зашто све ово… Зато што желе створити од Црне Горе један или два округа србијанска, а не равноправнога брата. Зато што знају да је жеља сваког Црногорца да ступи у јединство југословенско на равној нози са Србијом, а не никако друкче” цитирао је Ђукановић краља Николу.

Мило Ђукановић

Мило Ђукановић

Ђукановић је казао да је трагика Црне Горе јединствена и по томе што је на крају уз сва страдања остала и без државе.

„Нелегалним одлукама нелегитимне Подгоричке скупштине, која је суштински била инструмент државног преврата у служби туђих интереса, угашена је црногорска независност и династија, а једна од држава учесница Првог светског рата, у који је ушла као савезница Србије, анектирана је и сведена на њен округ. Таквим је остала и у каснијој краљевини. Остаће упамћена у европској и светској историји по парадоксу да је као држава победница нестала са географске карте. Неки су то назвали злочином Мировне конференције, као Американац Витни Ворен. Све је тада било узалуд, па и наклоност председника САД Вудроа Вилсона” навео је.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *