Вијести, Свијет

ЛАВРОВ: Европа ће на санкцијама ове и наредне године изгубити 90 милијарди евра

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ ПОЗВАО ЕВРОПСКУ КОМИСИЈУ ДА ОДУСТАНЕ ОД ПОЛИТИЗАЦИЈЕ ЈУЖНОГ ТОКА

  • Шеф руске дипломатије рекао члановима Асоцијације европског бизниса: Покушавали су да онемогуће Северни ток. Сада то чине и са Јужним током. Све то није у интересу Европе. Зато су велике европске компаније – и немачке, и француске и италијанске – за гасовод Јужни ток
  • Упркос изјавама из Брисела, Русија наставља да Европејце сматра својим партнерима. Нашли смо се на раскрсници на којој се одлучује: јесмо ли стратешки партнери или геополитички супарници. Наши европски партнери су на тој раскрсници направили свој избор, али их ми и даље – подвукао је Сергеј Лавров – сматрамо партнерима. Знамо да су се за санкције одлучили под јаким америчким притиском. Сада је време да се разјасни – перспектива наше сарадње

        РУСИЈА се нада да ће Европска комисија одустати од политички ангажованог става према Јужном току јер Европа још дуго неће моћи без руског гаса, рекао је данас министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

        Он је приликом сусрета са члановима Асоцијације европског бизниса указао да тај пројекат омогућава да се смање транзитни ризици испорука руског гаса потрошачима у ЕУ, што је потпуно у складу са циљевима Брисела о енергетској безбедности у Европи.

        „Надамо се да ће Комисија одустати од политички ангажованог приступа изградњи гасовода и да ће се руководити животним интересима становништва и привреде земаља ЕУ. Ако се ствари сагледају 10 догина уназад, јасно је да сви проблеми са снабдевањем гасом нису били због Русије него због транзитних земаља“, казао је Лавров.

        Поновивши да без руског гаса Европа не може да издржи дуже време, Лавров је истакао:

        „Покушавају да вас убеде, укључујући и оне преко океана, да се треба преоријентисати на испоруке из САД, гас из шкриљаца, течни природни гас“, упозорио је он чланове Асоцијације европског бизниса.

        „Погледајте економску исплативост тих предлога и онога што Европа има сада. Покушавали су да онемогуће Северни ток. Сада то чине и са Јужним током. Све то није у интересу Европе. Зато су велике европске компаније – и немачке, и француске и италијанске – за гасовод Јужни ток“, указао је министар и додао да је најважније да се избегне политизација и да се не дозволи политичарима да доносе одлуке које ће политику ставити изнад економије.

        „Ми више ништа не тражимо од наших партнера – заузмите позицију која ће реално осигурати ваше економске интересе, економске интересе Европе и њену енергетску безбедност“, нагласио је Лавров.       

        Он је на истом скупу подвукао да ће Русија наставити да повећава сарадњу са државама Истока и да тај курс неће бити заустављен, додао: „Ми бисмо желели да то не буде алтернатива сарадњи са Европском унијом, већ да се буде паралелни ток“.

        Руски министар је одмах у наставку нагласио:

        „Упркос изјавама из Брисела, Русија наставља да Европејце сматра својим партнерима. Нашли смо се на раскрсници на којој се одлучује: јесмо ли стратешки партнери или геополитички супарници. Наши европски партнери су на тој раскрсници направили свој избор, али их ми и даље сматрамо партнерима. Знамо да су се за санкције одлучили под јаким америчким притиском. Сада је време да се разјасни – перспектива наше сарадње“.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров

Руски министар је упозорио да би Европа од санкција уведених против Русије до краја 2014. могла изгубити 40 милијарди евра, а током 2015. – још 50 милијарди евра.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *