Вијести, Свијет

Крим: Велика излазност на референдум

Симферопољ – Предсједник Комисије кримске скупштине за припрему референдум Михаил Малишев саопштио је да је забиљежана висока излазност бирача на референдум о судбини Крима.

Бирачка мјеста отоврена су у осам сати по локалном, односно седам по средњоевропском.

На украјинском полуострву Крим на референдуму становници бирају између припајања Русији и веће аутономије унутар Украјине.

„Људи масовно долазе на бирачка мјеста од раног јутра, то се није дешавало од времена Совјетског Савеза“, рекао је Малишев, преноси Итар-Тасс.

Агенција извјештава да је међу првима гласао предсједника владе Аутономне Републике Крим Сергеј Аксјонов, који је оцијенио да ће се гласање завршити добро.

„Само напред! Све треба да се добро заврши, нема сумње“, рекао је он, називајући референдум историјскимм моментом који прати изузетно расположење међу житељима.

Притом је изразио увјерење да посљедиће референдум неће изазвати никакву кризу и да ће све бити „мирно и добро“.

РИА Новости пренела је изјаву предсједника градске изборне комисије Севастопоља, Валерија Медведева, да се у том граду са специјалним статусом у ком је стационирана руска Црноморска флота, такође активно гласа, да су формирани редови испред неких бирачких мјеста, као и да би до половине дана могла да гласа већина од 306 хиљада уписаних бирача на 192 бирачка места.

Референдум у напетој атмосфери

Референдум се одржава у крајње напетој атмосфери, јер запад референдум сматра незаконитим и пријети санкцијама Москви, за коју је гласање потпуно легитимно.

На гласачким листићима су два референдумска питања: Да ли сте за то да се Крим придружи Руској Федерацији као субјекат Руске Федерације“ и Да ли сте за то да се на снагу врати Устав Крима из 1992. године и за статус Крима у саставу Украјине“.

Питања су постављена на руском, украјинском и кримско-татарском језику.

Аутономна Република Крим је од 1954. године у саставу Украјине. На Криму живи око два милиона људи, 58 одсто су Руси, 24 одсто Украјинци, а 12 одсто кримски Татари.

Премијер Крима Сергеј Аксјонов позвао је становништво Крима да слободно бира „независно од националности и вјероисповести“.

Он је поручио да грађани ничег не треба да се боје јер ће Влада све учинити да гласање протекне у миру и на демократски начин, пренио је Итар-Тас с.

Према регистру бирача, на Криму право гласа има 1.534.815 становника, а у Севастопољу 309.774.

Иако је координатор мисије међународних посматрача и директор Европског центра за геополитичке анализе Матеуш Пискорски рекао је да је â€жстање веома мирно и нема никакве напетости“, западне агенције током дана јављале су да је атмосфера на Криму уочи референдума веома напета.

Раније током дана одржана је ванредна сједница Савета безбједности Уједињених нација на којој је 13 земаља прихватило предлог резолуције којим се референдум на Криму осуђује и сматра нелегитимним, Русија је ставила вето на тај предлог, а Кина је била уздржана.

Врховна рада (скупштина) Украјине распустила је јуче Врховни совјет (скупштину) Аутономне Републике Крим, јавиле су украјинске агенције. Вршилац дужности шефа државе и предсједник Раде Александар Турчинов изјавио је да одлука ступа на снагу одмах.

Итар-Тасс наводи да су посланици подржали налог скупштинским одборима да припреме одлуку о расписивању превремених избора на Криму.

Украјинска агенција UNIAN јавила је да је иницијатор распуштања био Турчинов. Он је јуче, у досад најоштријој критици Кијева на рачун предсjедника Русије Владимира Путина, оптужио â€жагенте из Кремља“ за изазивање крвавих нереда на истоку Украјине.

Турчинов је упозорио да постоји опасност од руске инвазије након â€жокупације“ Крима.

С друге стране, у Москви су јуче одржана два митинга – један за подршку Криму и „против фашизма“ и други, мање масован, против уједињења Крима и Русије. Према подацима московске полиције, приближно 18.000 људи окупило се на тим митинзима, јавиле су руске агенције. На митингу подршке Криму окупило се приближно 15.000 људи, а против уједињења АР Крим са Русијом 3.000.

Гласање и на Криму

Гласање и на Криму

Предсjедник Комисије за припрему референдума Михаил Малишев изјавио је да се пријавило 69 посматрача из 23 земље. Кримски министар информисања Дмитриј Полонски рекао је да на Криму тренутно ради више од 2.500 новинара из различитих медија, међу којима су многи из иностранства.

 

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *