Вијести, Свијет

КОРКЕР: Украјини треба дати оружја за 100 милиона долара

СЕНАТОР-РЕПУБЛИКАНАЦ ТРАЖИ – АКО АРМИЈА РФ УЂЕ У УКРАЈИНУ – ДА СЕ УДАРИ СВЕ ШТО ПРИПАДА РУСКОЈ ВЛАДИ

  • Тражи удар и на четири кључне руске банке – Сбербанк, БТБ, Вњешекономбанк и Гаспромбанк, као и на руске енергетске компаније – Газпром, Новатек и Роснефт, плус још и на главног извозника оружја – Рособоронекспорт 

АМЕРИЧКИ сенатор-републиканац Боб Коркер (из државе Тенеси) објавио је предлог закона о одвраћању руске агресије у Украјини, чији је сам аутор.

У његовој преамбули, Коркер указује да су до сада сва дејства САД према Русији – када је реч о украјинском питању – била реаговање на догађаје и процесе. А он је предложио да се пређе на радикалније кораке: да се активирају снаге НАТО у Европи и подрже амерички партнери у Европи и Евроазији који не улазе у НАТО.

Коркер је посебно указао да је неопходно размотрити слање директне војне помоћи Украјини у вредности 100 милиона долара, укључујући и испоруку противтенковског оружја и средстава за противраздушну одбрану.

Овај сенатор је предложио и суштинско повећање војне помоћи САД и НАТО оружаним снагама Пољске, Естоније, Литваније и Летоније, као и да се од америчког председника захтева убрзање реализације програма постављања америчке компоненте ПРО у Европи.

Коркер је такође предложио да Сједињене Државе прошире и појачају већ уведене санкције против Русије. Он сматра да на њиховом удару треба да буду и четири кључне руске банке – Сбербанк, БТБ, Вњешекономбанк и Гаспромбанк, као и руске енергетске компаније – Газпром, Новатек и Роснефт, плус још и главни извозник оружја -Рособоронекспорт.

Овај сенатор је уверен да Русију треба упозорити да ће – уђе ли њена армија на територију Украјине – одмах бити уведене још оштрије санкције, укључујући и оне које се тичу „имовине кључних руских лидера”.

Коркер је додао да се у том случају под санкцијама мора наћи све што припада руској влади, плус још са њом повезане структуре у области одбране, енергетике, финансија, производње метала и рударства.

Коркер се нарочито активирао након повратка из Кијева где се крајем априла сусрео са потпредседником владе Украјине Виталијем Јаремом. Током те посете Коркер је изјавио да САД морају увести још оштрије санкције против Русије.

АМЕРИЧКИ сенатор Боб Коркер (из државе Тенеси)

АМЕРИЧКИ сенатор-републиканац Боб Коркер (из државе Тенеси)

Факти подсећају да је овај 61. годишњи републиканац милионер и да поседује грађевинску компанију у граду Чатануга. Први пут се кандидовао за амерички Сенат још давне 1994. године када је изгубио изборе. Био је изабран тек 2006.

Г. Ш.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *