Вијести, Свијет

КОЕН И ХЈУВЕЛ: Бела кућа кренула у нови хладни рат

АМЕРИЧКИ НАУЧНИЦИ ТВРДЕ ДА ОБАМИНЕ „ПРОВОЦИРАЈУЋЕ ИЗЈАВЕ” САМО ДОДАТНО ПОГОРШАВАЈУ СИТУАЦИЈУ

ПОЗНАТИ амерички научник Стивен Коен упозорио је – у тексту написаном заједно са Кетрн ван ден Хјувел – да нови хладни рат, који САД са својим савезницима воде против Русије, нема аналог у савременој историји и да може бити опаснији од претходног.

Њихов чланак се појавио у часопису The Nation, а у њему се посебно наглашава да целу ситуацију додатно опасном чини то што је жариште кризе уз саму границу Русије и што нема „амортизера” који су функционисали пре три-четири деценије.

Политика изоловања Русије, које се подухвтила Бела кућа, довешће до нове трке у нуклеарном наоружању, а провоцирајуће изјаве председника САД само додатно погоршавају ситуацију. Утолико више што је НАТО већ сконцентрисао трупе и технику уз границе Русије и Украјине, а влада у Кијеву најављује трећи светски рат – оценили су Коен и Хјувел.

Овај тандем је истовремено указао и да конфронтацију са Русијом подржава цео амерички естаблишмент, као и сви водећи медији.

Хладни или топли рат? Бела кућа не спава мирно?

Хладни или топли рат? Бела кућа не спава мирно?

Њих двоје тврде да је ширење НАТО на исток Русију сатерало у угао, да је украјинску кризу испровоцирао Запад и да је режим у Кијеву нелегитиман и толико антируски да је кремљ морао да пожури са присаједињењем Крима.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *