Вијести, Свијет

Ко пре Украјини…

Док Запад разматра економску помоћ за Украјину, Москва најављује нову траншу зајма до краја месеца. Европска унија од Кијева тражи спровођење неопходних реформи, а Русија чека формирање нове владе. Јанукович и Путин се двапут састали у Сочију, пише „Севодња“.

Путин-Јанукович

Путин-Јанукович

Русија ће до краја месеца упутити Украјини наредну траншу зајма, пише украјински дневник Севодња.

Москва је замрзла даљу исплату зајма вредног 15 милијарди долара, након што је Украјини упутила прву траншу у износу од три милијарде долара, истакавши да чека да буде именована нова влада у Украјини.

Севодња, цитирајући извор близак украјинском председнику Виктору Јануковичу, наводи да су се председници Русије и Украјине Владимир Путин и Виктор Јанукович састали два пута у Сочију, а не само једном како су до сада известили медији, преноси АФП.

Према извештају украјинског листа, договор постигнут 17. децембра, према коме ће Украјина од Русије добити кредите вредне 15 милијарди долара и 33 одсто попуста на гас, и даље је на снази.

Русији није важно ко ће бити наредни премијер, већ ко ће бити одговоран за поштовање међусобног споразума, наведено је у извештају украјинског листа.

Наредна транша у износу од две милијарде долара стићи ће у Украјину до краја фебруара, навео је украјински дневник.

Према наводима неименованог извора на које се позива лист, током сусрета двојице председника „није било речи о геополитичком избору“ Украјине између Запада и Русије.

Истовремено, Европска унија са партнерима разматра економску помоћ Украјини коју је спремна да понуди у случају да у земљи буду спроведене неопходне реформе, каже Кетрин Ештон пред састанак министара спољних послова ЕУ у Бриселу.

Како преносе РИА Новости, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон каже да је ЕУ спремна да у Украјини подржи дијалог „који је од великог значаја за решавање ондашњег стања“.

„Спремни смо да у оквиру реформи које је тамо неопходно спровести понудимо економску помоћ, а подржавамо и контакте са другим земљама и организацијама о том питању“, рекла је она.

Лист Волстрит џорнал је прошле недеље писао, позивајући се на званичнике Брисела и Вашингтона, да ЕУ и САД раде на краткорочном пакету финансијске помоћи Украјини за који ће услов бити економске и политичке реформе.

Извор: РТС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *