Вијести, Регион

Неизвесан избор руководства на северу Косова

У поноћ истиче рок за избор руководства четири општине на Северу Косова, а седнице у тим општинама још нису званично заказане. Ипак, агенција „Бета“ сазнаје да би могле да почну у вечерас у 22 сата. Уколико општине у законском року не изаберу руководства, могуће понављање избора.

Косовска Митровица

Косовска Митровица

 

Седнице четири скупштине општине на северу Косова, на којима би требало да буде изабрано општинско руководство, могле би да буду одржане и данас.

Како сазнаје Бета, седнице у северној Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу још нису званично заказане, али се у консултацијама помиње да би могле да почну у 22 сата.

Приштинска Коха диторе подсећа да данас истиче законски рок за избор руководства у те четири општине где су Срби већина становника.

„Али, могло би да се деси да Северна Митровица изађе на ванредне изборе и за Скупштину, пошто се партије нису договориле око имена председника (општинске скупштине)“, пише Коха диторе.

Уколико општине у законском року не изаберу руководства могуће је да буду поновљени локални избори.

У северној Косовској Митровици за 23. фебруар су заказани поновљени избори за градоначелника јер изабрани градоначелник Крстимир Пантић није хтео да положи заклетву на документима са обележјима кососвке државности.

Коха пише и да о термину седница нису обавештени албански одборници и додаје да ће пет албанских одборника у Северној Митровици бити неопредељено при гласању за председника Скупштине општине.

Члан Демократске партије Косова Емир Аземи је рекао да због „заоштрених“ политичких прилика међу Србима не желе да подрже ниједног од кандидата.

Званичници Србије раније су најављивали да ће након избора руководства у свим општинама са српском већином на Косову бити формирана и Заједница српских општина.

Извор: РТС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *