Вијести, Свијет

Клаусов манифест: „Демократе у Европи, пробудимо се“

Klaus_620x0

Бивши председник Чешке Вацлав Клаус, који себе назива еврореалистом, одговорио је на нови покрет левичарског посланика у Европском парламенту Данијела Кона Бендита „Европљани сада“, саставивши манифест под називом „Демократе у Европи, пробудимо се“, у којем оптужује Брисел да од ЕУ прави „котао народа“ по угледу на некадашњи Совјетски Савез.

Клаус је мото Бендитовог покрета „Млади Европљани, уједините се“, назвао парафразом позива „Пролетери свих земаља, уједините се“ и упозорио да Европа сада сматра продубљивање интеграције ЕУ питањем живота и смрти.

У одговору „Демократе у Европи, пробудимо се“, Клаус пише и да садашња европска елита покушава да направи од ЕУ велику државу, која „убија“ историјске европске земље, а на тај начин и демократију.

Према Клаусовом мишљењу, „зелени радикали“ желе да створе „котао народа“ по угледу на некадашњи Совјетски Савез, а тренутне вође Уније сваким својим кораком приближавају се том циљу.

Клаус је, такође, позвао демократе Европе да се супротставе покрету „Европљани сада“ и дубокој интеграцији ЕУ у појединачним државама и институцијама.

У манифесту објављеном на сајту института „Вацлав Клаус“, бивши чешки председник пише и да демократе у европским земљама не смеју само да одмахну руком на покрете као што је Бендитов и потезе нових европских вођа који, иако користе мање радикалне речи како не би уплашили грађане, ка свом циљу напредују једнако радикално.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *