Култура

Изложба о Десанки Максимовић на Вуковом сабору

78502-228

Изложба Библиотеке града Београда „Памтићу све“, посвећена животу и стваралаштву велике српске песникиње Десанке Максимовић, гостоваће од 12. септембра на Вуковом сабору.

Изложба је постављена поводом обележавања 20 година од смрти и 115 година од рођења песникиње, саопштила је данас Библиотека.

На 22 велика банера представљени су најважнији моменти из њеног живота и рада: детињство и младост, школовање од Бранковине, Ваљева, Београда до Париза, први песнички покушаји и први објављени стихови у часопису „Мисао“, излет Пен клуба по Далмацији, послератна путовања, боравци у ШСР-у, гостовања на свим значајнијим манифестацијама у тадашњој Југославији (Курирчек, Змајеве дечје игре, Вуков сабор, Бранково коло…).

Представљене су и најзначајније стране и домаће награде и признања која је песникиња добила за свог дугог и плодног животног века.

За реализацију изложбе коришћена су документа, фотографије, домаћа и страна издања књига пре свега породице Десанке Максимовић, затим Архива Југославије, Архива САНУ, Рукописног одељења Матице српске, Архива Змајевих дечјих игара, Вуковог Сабора…

Аутор изложбе је Олга Красић – Марјановић, коаутор (дизајн изложбе и каталога) је Амалија Витезовић.

Уз стихове које ће говорити Рада Ðуричин, изложба ће бити отворена 12. септембра (у 18 сати) у Галерији Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Лозници, у оквиру 80. Вуковог сабора.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *