Вијести, Свијет

Киргиски парламент је изгласао да се протерају америчке ваздушне базе

149714_original
Бишкек – Предлог законопројектa усвојен je одмах, након трећег читања. За њега је гласало 91 депутата, док су петоро посланика била против.

Према предлогу законопројекта, споразум са америчком авиобазом, званично названој, Tранзитни Центар (ТЦ), важи до 11. јула 2014 године. Депутатска одлука ће ступити на снагу након, што усвојен закон буде потписао председник републике.

Уговор o бази истиче 2014 године, теоретски, он би се могао и продужити, али садашње руководство Киргизије је у више наврата изјављивало, да неће допустити да овај објекaт буде нa њенoj територији, дуже од одређеног временског периода. Сада је позиција ваздушне војне базе у Манасy, која се налази у близини главног града Бишкека, званично верификована.

Истовремено, влада републике изјављује да, ситуација из 2009 године, више неће бити поновљена. Овде се сећамо, да је 2009 године, тадашње руководство Киргистана обећало да протера ваздухопловну базу (у штампи су овa обећања одмах повезана са финансијском помоћи, коју је Киргизија добила од Русије), да би се ограничила на преименовања у Транзитни Центaр. Функција објекта у суштини остаје истa.

„Никаквог преименовањa ТЦ и војног присуствa САД у „Манасу“ више неће бити“ – уверава наш даншњи извор из владе.

Локални медији такође примећују, да je у Бишкек допутовао уочи 19. јуна, бивши секретар одбране Доналд Рамсфелд. Према званичној верзији, његово путовање је у оквиру активности, које финасира његовa фондацијa. Да би, „Фергана“, позивајући се на извор из владиних кругова, известила, да је вероватно имао намеру да се састане са политичарима и доносиоцима одлука у вези базе.

Америчка авиобаза je Киргистану од 2001 године. Активно се користила за подршку коалиционим снагама у Авганистану. База се налази на територији Међународном аеродрому „Манас“ код Бишкека. Као накнаду за дозвољавање њеног размештаја на својој територији, Киргизијa је на то име, добила 60 милиона долара.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *