Вијести, Свијет

Кинези “ваде“ Јануковича

Украјини стижу кредити из Пекинга, Москва већ учинила економске уступке. Када је дошло до гласања у парламенту, комунисти преварили опозицију.

 

Украјини стижу кредити из Пекинга

Украјини стижу кредити из Пекинга

 

У драматичној украјинској ситуацији, председник Виктор Јанукович „појас за спасавање“ потражио је у далекој Кини, а у среду је у Москву полетела делегација на преговоре са првим суседима, тачније са премијером Дмитријем Медведевом. Интересантно је да лидери опозиције која протестује у Кијеву и градовима западне Украјине, у уторак нису веровали да је Јанукович одлетео у Кину већ су мислили да се скрива од демонстраната. Убедила их је тек ТВ слика.

 Шта Јанукович у овој тешкој, не само политичкој већ и економској, ситуацији очекује од Пекинга? Јесенас су представници две земље почели преговоре о томе да Кина одобри кредит од 12 милијарди долара Украјини. Колико је то сада значајно за Кијев нека послужи податак експерата Дојче банке који тврде да су због кризе, девизне резерве Украјине пале на само 20 милијарди долара.

– Посета Кини за Јануковича има и политички а не само економски карактер. Он жели да покаже да води „многовекторну политику“, да се не везује само за једну страну – каже Вадим Карасјов, директор украјинског Института глобалне стратегије.

У среду поподне је руски премијер Медведев у Подмосковљу разговарао са украјинском делегацијом и казао да у Москви прате шта се збива у Кијеву, али сматрају да је то унутрашња ствар Украјине. Речено је и да ће „Гаспром“ пролонгирати Украјини плаћање гаса за четврти квартал ове године, што је „добитак“ за Кијев од око милијарду и 700 милиона долара.

Премијер Украјине Николај Азаров тврди да власт контролише ситуацију у земљи и да је повод за демонстрације „потрошен“. Сада је, по проценама полиције, остало око седам хиљада демонстраната.

У среду ујутро пред парламентом су шаторе постављали и присталице Виктора Јануковича. Њих је, осим по заставама, лако препознати и по говору. Противници председника и владе који су остали да демонстрирају су углавном из западне Украјине и говоре украјински, а Јануковичеви „плави“ су са истока земље и говоре руски.

Не само у Кијеву, већ и у целој Украјини, у уторак и среду се највише говорило како су се лидери опозиционих странака прерачунали кад су кренули да у парламенту руше премијера Азарова и њихову владу. Наводно им је подршку обећао лидер комуниста Петар Симоњенко. Међутим, кад се гласало, сви комунисти су били против смене владе иако на њен рад имају много примедаба.

 

СРЂА ПОПОВИЋ: НИСАМ ОРГАНИЗАТОР ПРОТЕСТА

ДЕЖУРНИ кривци за све ненасилне револуције у свету овога пута нису „криви“. Ни ја, ни моја организација Центар за примењену ненасилну акцију, од 2004. нисмо сарађивали са Украјином. Тада смо радили са њиховим покретом „Пора“, који је организовао „наранџасту револуцију“.

srdja popovic

Овако за „Новости“ реагује Срђа Поповић, директор Центра и гостујући предавач на Њујорк универзитету, где држи курс о ненасилним видовима отпора, на последње информације које је чувени сајт Викиликс објавио о њему. Наиме, овај сајт је обелоданио на „Твитеру“ да иза најновијих догађања у Украјини и вишедневних протеста стоји „бивши вођа ‘Отпора’ у Србији, човек који је срушио Милошевића – Срђа Поповић“. (В. Ц.)

Извор: Б. Влаховић, Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *