Вијести, Спорт

Дуг пут Српкиња до прве медаље

Утакмицом између наше селекције и Јапана сутра (18.00) у Нишу стартује 21. Светско првенство за рукометашице. Лекић: Барем 7-8 тимова јури одличје.

Српске рукометашице су прошле године све одушевиле на ЕП у Београду Фото Н. Параушић

Српске рукометашице су прошле године све одушевиле на ЕП у Београду Фото Н. Параушић

ВОЈСКА навијача иза леђа, а на њима терет који никада ниједан дебитант на великим такмичењима није морао да тегли. Читава деценија прошла је од последњег учешћа наше женске репрезентације на планетарним шампионатима, а први наступ самосталне Србије многи се спремају да прате тек од полуфинала.

Еуфорија због домаћинства 21. светског првенства (од 6. до 22. децембра у Београду, Нишу, Зрењанину и Новом Саду) и четвртог места на ЕУРО 2012. већ је катапултирала наш тим до постоља, чак и на највиши степеник. До прошлогодишњег плеса пред домаћим навијачима, ова генерација није имала ниједну победу на великим шампионатима. А, сада се од истих девојака очекује да се прошетају кроз Групу Б (Јапан, Алжир, Бразил, Данска и Кина) и да не запну о опасне замке у осмини финала и четвртфиналу, где могу да налете на европског првака Црну Гору или светског Норвешку.

– Људи заборављају да је нама ово прво учешће на Светском првенству. Никада нисмо играле против ваневропске селекције, осим можда у неким пријатељским мечевима – флуоресцентним маркером подвлачи Андреа Лекић пред подизање завесе сутра (18.00) против Јапана.

Једину европску селекцију у групи су наше даме савладале пре годину дана у „Комбанк арени“.

– Али, пре тога смо редовно губиле од Данкиња. Четврто место на ЕП је мач са две оштрице. Дало нам је огромно самопоуздање, а са друге стране, сада нас сви гледају другачије и много озбиљније ће се спремати за мечеве против домаћина. Нико више неће излазити на терен по принципу „лако ћемо са Србијом“ – упозорава сјајни средњи бек.

На припремама се често постављало питање шта је то што недостаје Србији да се попне за један степеник више. Одговор је био јасан још од пораза у борби за бронзу против Мађарске.

– Разноврсност, нова тактика. Морамо да имамо више акција у нападу и одбрани, јер противници сад знају како да играју против нас. Морамо да пробамо нове ствари на овом шампионату. Јапан, рецимо, игра страшно неугодну 3-3 одбрану и потребно је да много више трчимо у нападу – најављује Андреа ново лице репрезентације.

„Мртва“ трка за прво место у групи водиће се са Данском и Бразилом, мада челна позиција не мора ништа да значи. Домаћин је имао право да бира групу и изабрао је солидну, где је једно од четири места која воде у осмину финала готово загарантовано. Ипак, ривали из групе са којом се укрштамо, као што су Црна Гора, Француска, Холандија, Јужна Кореја, нису баш „сан снова“.

– На Светском првенству прво место у групи ништа не значи, јер се често дешава да четврти избаци првог. Не преносе се бодови као на ЕП, нема поправног у другој фази. Истина, две победе после групне фазе су довољне за полуфинале, али ако изгубиш… – не жели ни да размишља о томе Лекићева.

Жели само медаљу, а којим путем ће до ње доћи, нека одреди судбина.

– На шампионату постоји барем седам, осам екипа које ће се борити за одличје. Ако смо спремне за велика дела, а мислим да јесмо, онда је небитно када ћемо се састати са њима. Можемо да обећамо само залагање и борбеност, особине које су нас красиле током ЕП прошле године. Па, докле догурамо – закључила је Андреа Лекић.

Извор: Ј. ЈЕВРЕМОВИЋ, Новости

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *