Свијет

Кинески бродови у спорним водама

plan-navy-china

Токио – Четири кинеска брода примећена су у спорним водама Јужног кинеског мора, саопштили су јапански званичници.Званичници су такође изјавили да намеравају да објаве видео записе и фотографије као доказ за наводни инцидент кинеске фрегате која је, према тврдњама Токија, усмерила радарски систем на јапански разарач у међународним водама.

Кина је први пут откако је Токио прошле седмице изнео те своје оптужбе послала извиђачке бродове у подручје близу спорних острва у Јужном кинеском мору која контролише Јапан, познатих под називом Сенкаку у Јапану и Диаоју у Кини, а на које и Пекинг такође полаже право.

Јапанска Обалска стража је данас саопштила да су кинески бродови примећени како плове ка тим спорним водама, пренела је агенција АФП.

Токио је оптужио Кину да је кинеска фрегата усмерила радар ка јапанском разарачу, што је први пут да су морнарице тих двеју земаља „укрстиле копља“ у територијалним размирицама које су подстакле страховања од избијања међусобног оружаног сукоба.

Јапански премијер Шинзо Абе је у петак затражио од Пекинга да се извини и призна тај инцидент који се десио крајем јануара, након што су кинеске власти одлучно негирале те оптужбе.

Јапански министар одбране, Ицунори Онодера је данас у изјави за телевизију Фуџи рекао да Токио пажљиво разматра да ли и како да објави војне податке као доказ.

Он је, међутим, такође указао да не сматра да ће Кина признати инцидент, „чак и ако Јапан објави низ доказа, јер покушава да заштити своје националне интересе“.

Онодера је у суботу за лист Јомиури шимбун рекао да Токио „има доказе да кинески радар већ једно време прати кретање брода јапанских одбрамбених снага“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *