Вијести, Свијет

Кинески бомбардери „обишли“ јапанска острва

Kineski avion H-6

Два кинеска бомбардера облетела јапанска острва у Источном кинеском мору и узбунила јапанско ваздухопловство. Кинески авиони летели и око острва Окинава, али ни у једном тренутку нису повредили јапански ваздушни простор.

Јапанска острва у Источном кинеском мору облетела су два кинеска бомбардера и изазвала узбуну јапанског ваздухопловства, објавило је Министарство одбране у Токију.

Министарство је саопштило да су два кинеска бомбардера Х-6 данас облетела Источнокинеско море у којима се налазе острва Сенкаку (Диаоју) око којих се две државе споре.

Кинески бомбардери при том су прошли и између већих јапанских острва Окинава и Мијако, преноси јапанска новинска агенција Кјодо.

Јапанско ваздухопловство је одмах огласило узбуну и подигло ловачку авијацију која је испратила и снимила кинеске бомбардере. Јапански ваздушни простор ни у једном тренутку није био повређен.

Више од 40 одсто територије јапанског острва Окинава покривено је војним базама, углавном америчким. Јапан и Кина споре се око сићушних, ненасељених острва у Источнокинеском мору која леже на великим резервама природног гаса, а која су у Јапану позната као Сенкаку, а у кинеском говорном подручју као Диаоју.

Ова спорна острва налазе се под јапанском контролом и била су у приватном власништву једног јапанског грађанина до 11. септембра прошле године када их је јапанска влада откупила и тако национализовала.

Војнополитички аналитичари у Јапану указују на то да су излети кинеских патролних чамаца и извиђачких авиона у воде око спорних острва од тада учестали, али да је до сада било реч о апаратима у саставу кинеске Обалске страже, а не у саставу регуларне армије.

Они оцењују да приближавање прве годишњице национализације вероватни непосредни разлог за то што су кинески борбени авиони упућени у ваздушни простор у близини спорних оствра и великих војних база на Окинави, као и  да је њихов лет врста политичке поруке, али и практични тест одговора јапанских и америчких војних снага.

Јапански часопис Веџ ових дана пренео је и процене америчких војних аналитичара који тврде да Кина тренутно развија седам различитих врста бојних бродова и конвенционалних подморница, и да врши убрзану електронску модернизацију постојећих.

По тим проценама, Кина, која је услед фантастичног развоја индустрије и спољне трговине у протеклих пар деценија већ постала највећи светски произвођач бродова за транспорт сировина, могла би већ 2020. године да претекне САД и постане глобални лидер у производњи војних бродова, под условом да Вашингтон не повећа улагање у тај вид оружаних снага.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *