Вијести, Свијет

Кина показала тајну војну базу страним новинарима

031816

Кина је данас отворила једну тајну војну базу за ријетку посјету страних новинара, у настојању да отклони све већа страховања сусједа у Азији од стратешких намјера нарастајуће војне силе на континенту.

У посљедње вријеме Пекинг је оглашавао своје војне амбиције приказујући ново наоружање, од првог невидљивог-стелт авиона, до носача авиона који је ушао у употребу морнарице прошле године.

Ти потези су услиједили док Кина искушава нерве својих сусједа територијалним претензијама у Источном и Јужном кинеском мору.

Међутим, током посјете новинара војној бази, по први пут ван Пекинга -унутар земље, гдје до сада нису имали право прилаза, војно особље се трудило да покаже како немају шта да крију и да свијет нема чега да се плаши.

„Кинески народ и Народна ослободилачка војска су поборници мира“, рекао је Чен Сифенг, командант базе у Литонгу, у близини старе сјеверне пријестонице Сијана, гдје је пронађено гробље с Теракота ратницима.

„Кина има територијалне спорове са неким од сусједа, али влада и војска су прилично уздржани у њиховом рјешавању“, рекао је Чен чија база је сједиште једне противваздужне бригаде.

„Као војници ми смо сретни да видимо јачајне наше војске, али мир волимо још више“, рекао је командант, а пренијела агенција Ројтерс.

База у Литонгу је у оквиру војног региона Ланџоу, једног од седам кинеских војних региона и стратески је важан због етнички немирне аутономне регије Синђианг, која је у његовим границама. Сам Синђианг насељен етничком мањином муслимана Ујгура, граничи се с централном Азијом, Пакистаном и Авганистаном.

У бази у Ланџоу смјештене су и батерије модерних противваздушних ракета кратког домета ХQ-7Б, али оне нису показане новинарима, јер су биле на вјежби на терену, рекао је командант.

Умјесто ракета новинарима су приказани противавионски топови из 1960-тих и нешто модерније верзије, а војници су причали новинарима зашто су приступили војсци и позирали за фогографисање.

Издаци за кинеску војску ове године ће званично порасти за 10,7 процената на 740,6 милијарди јуана (120 милијарди долара), за које многе владе и аналитичари кажу да не представљају стварне трошкове војске.

Генг Јаншенг, главни представник кинеског министарства војске рекао је новинарима да они овом посјетом хоће да прикажу своју транспарентност.

„Ова посјета ће показати колико смо ми отворени… али та отвореност је постепен процес“, рекао је Генг и додао да ће они наставити с том праксом и отворити још више база за посјете.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *