Вијести, Свијет

Кина мијења политику једног дјетета

019921

Кина се и даље двоуми да ли да ли да одустане од праксе која већини парова забрањује да имају више од једног дјетета, објавио је данас дневни лист Чајна дејли.

Портпарол Комисије за национално здравље и планирање породице Мао Куан је рекао да се још разматра да ли ће бити укинуто правило да двоје дјеце могу да имају само парови у којима су оба партнера јединци.

Он је казао да веома бројно становништву у Кини и даље представља оптерећење за ту најмногољуднију земљу на свијету, која се суочава са озбиљним економским проблемима.

Он је, међутим, додао да упркос томе Комисија разматра могућности како би политика планирања породице у Кини била побољшана.

Према његовим ријечима, за то је потребно узети у обзир социјални и економски напредак и промјене у структури становништва.

Главни разлог евентуалне промјене политике је ипак економске природе, пошто кинеско становништво стари,а за деценију или двије Кина неће имати довољно младе радне снаге.

Политика планирања породице, тзв. “политика једног дјетета” уведена је у Кини раних 70-тих година 20. вијека, а значила је између осталог забрану заједницама у градовима да имају више од једног дјетета, док су парови на селима могли да имају до двоје дјеце, под условом да је прво дијете женско.

Припадници националних мањина били су изузети из политике ограничавања рађања. То правило је у извјесној мјери ублажено 2007. године када је у свим кинеским провинцијама осим у Хенану, паровима у којима су оба партнера јединци, дозвољено да имају двоје дјеце. Четири године касније то правило усвојено је и у провинцији Хенан.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *