Вијести, Свијет

Кина, хапшења због позивања на џихад

Kineska-policija

Због позива на џихад, кинеске власти су у последња два месеца ухапсиле 139 људи у покрајини Сиђијанг. У том региону живи велика група Ујгура, мањине турског порекла. Представници Ујгура тврде да прича о позивима на џихад кинеским властима служи као оправдање за репресију.

Кинеске власти ухапсиле су 139 људи у покрајини Синђијанг због позива на џихад, јавили су кинески медији. То је упозорење државе верским екстремистима западног региона у којем живи турски народ, Ујгури, наоводе медији.

Званични Пекинг подсећа на жестоке инциденте који говоре о порасту претњи екстремиста, припадника етничких мањина, пренео је АФП.

Агенција наводи и да се организације Ујгура жале на културну и верску репресију.

Лист „Синђијанг дејли“ пише да је локална полиција у року од два месеца, а до краја августа, ухапсила 139 људи који су преко Интернета „ширили верски екстремизам, укључујући и џихад“.

Исти лист пише и да је један човек у Хотану ухапшен јер је на Интернет поставио електронску књигу о сецесионизму. Тај сајт је заблежио 30.000 улазака.

Дилшац Реџит, представник Светског конгреса Ујгура, који Пекинг сматра сепаратистичком групом, рекао је да се не ради ни о каквим позивима на џихад. Циљ владе је, тврди Реџит, да спречи Ујгуре да користе интернет.

Регион Синђијанг је дом велике групе мањинских Ујгура, а био је поприште бројних насилних инцидената у последњих неколико година, укључујући и етничке немире у Урумћију 2009. када је погинуло скоро 200 људи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *