Вијести, Свијет

Џенет Јелен на челу Федералних резерви САД

Dzenet Jelen

Барак Обама именоваће потпредседницу америчких Федералних резерви Џенет Јелен за новог председника те институције. Јелен ће тако постати прва жена на челу америчке централне банке.

Председник САД Барак Обама ће номиновати потпредседницу Федералних резерви Џенет Јелен за новог председника америчке централне банке, саопштила је јутрос Бела кућа.

Јелен ће на том месту заменити Бена Бернанкеа и тиме постати прва жена на челу моћног „Феда“, и то у кључно време за америчку економију и банкарство.

И Јелен и Бернанке треба да се појаве данас пред Обамом у Белој кући, како би примопредаја дужности званично била објављена.

Бернанке ће остати на позицији до краја мандата, то јест 31. јануара. Он је на челу Федералних резерви осам година, и помогао је да се америчка економија извуче из најгоре финансијске кризе која ју је погодила још од времена велике рецесије из тридесетих година прошлог века.

Под Бернанкеовим руководством, Федералне резерве су, по избијању кризе 2008. године, створиле програме за које се сматра да су спасле амерички банкарски систем.

Јелен (67) је постала водећи кандидат за Бернанкеовог наследника пошто је бивши министар финансија Лоренс Самерс – за кога се сматрало да је Обамин миљеник – повучен из разматрања за ту функцију због све израженијег отпора.

Јелен је Бернанкеова блиска сарадница и савезник, и била је један од кључних архитеката програма Федералних резерви да се каматна стопа одржава на рекордно ниском нивоу, како би се помогло ослабљеној економији САД да се опорави.

Очекује се да ће Џенет Јелен водити политику америчке централне банке у истом смеру као Бернанке.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *