Вијести, Свијет

Кијев прекршио примирје: два сата иза поноћи Украјинци отворили ватру из Дебаљцева

АМЕРИКАНЦИ И ПОРОШЕНКО НЕ КРИЈУ ДА ИХ БРИНЕ СУДБИНА ОПКОЉЕНИХ УКРАЈИНАЦА

  • Артиљеријом гађали Горловку и Јенакијево. И Доњецк тукли 40 минута, па престали       
  • Снаге ДНР и ЛНР данас (пре ступања на снагу прекида ватре) не само да су одбиле све нападе Украјинаца, него су их избациле и из индустријске зоне Дебаљцева и ширег простора око железничког чвора
  • Роберт ФИЦО: Све ми се чини да ће примирје бити брзо нарушено. Украјини прети рат великих размера. Кијев је спреман да прими наоружање из иностранства, а чим се то догоди – још боље ће се наоружати и сепаратисти”

         КАКО се и очекивало, и украјински председник Петар Порошенко наредио је свим својим снагама – од армијских јединица и националне гарде до граничара и специјалаца државне безбедности – да прекину ватру од 00.00 15. фебруара.

         Одмах из поноћи, други човек у војном врху Доњецке Републике, Едуард Басурин, саопштио је да су све снаге ДНР обуставиле ватру и сва борбена дејства. На свим фронтовима.

         Истовремено је објавио да ће ДНР разрадити план повлачења тешког наоружања. Стриктно у складу са споразумом Минск-2.

         Међутим, убрзо су се поново обојица огласила.

         Порошенко је оценио да је „ситуација у Дебаљцеву и око њега највећа претња мировном процесу”. При том је додао да ће „сепаратисти користити напету ситуацију око Дебаљцева за прекид ватре”.

         А Басурин је оптужио украјинске снаге да су отвориле ватру по положајима снага ДНР. Прецизирао је да се то догодило у 02 сата по локалном времену  управо код Дебаљвева. Према његовим речима, Украјинци су отворили и артиљеријску и минобацачку ватру, а јединице ДНР и ЛНР су им узвратиле – тукући искључиво по „тачкама са којих је противник отварао ватру”.

         Електронски медији ДНР убрзо потом су саопштили да Украјинци туку и Горловку и Јенакијево, а да су 40 минута гађали и Доњецк па престали.

         Кијев је ноћас оптужио армију ДНР да је код Новоазовска ракетирала сопствене позиције код села Безимјаноје – да би могла да кривицу пребаци на Украјинце. 

         Армија ДНР је ту оптужбу одбацила и навела да њене снаге у близини тог места не располажу никаквим ракетним системима.

         За поподне 15. фебруара планиран је телефонски разговор учетворо лидера „нормандијске четворке” – Владимира Путина, Ангеле Меркел, Франсоа Оланда и Петра Порошенка.  

         Биће то својеврсна „инспекција” првих 12-17 сати прекида ватре.

Едуард Басурин

Едуард Басурин

Бела кућа је још ноћас саопштила да председника САД „брине ситуација у Дебаљцеву и око њега”.

Како и не би. Снаге ДНР и ЛНР данас (пре ступања на снагу прекида ватре) не само да су одбиле све нападе Украјинаца, него су их избациле и из индустријске зоне Дебаљцева и ширег простора око железнићког чвора.

Могуће је да ће „режим тишине” – са мањим или већим „ексцесима” – у основи бити поштован од зараћених страна. Међутим, словачки премијер Роберт Фицо не верује да ће се мир одржати.

„Због чега је примирје у Украјини морало да почне са првим минутима недеље? Очито, да би обе стране утврдиле своје позиције. А то је мало да би рат постао прошлост. Све ми се чини да ће примирје бити брзо нарушено. Украјини прети рат великих размера. Кијев је спреман да прими наоружање из иностранства, а чим се то догоди – још боље ће се наоружати и сепаратисти”.

Фицо је упозорио да конфликт на истоку Украјине не може решити никакво примирје.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *