Вијести, Свијет

Каиро: Нови предсједник – марионета?

031245

Судија Адли Мансур постао је нови предсједник Египта послије свргавања Мохамеда Морсија, а поједини аналитичари тврде да ће он бити само марионета у рукама војске.

Арапски медији су Мансура данас назвали мистериозним човјеком, а његова биографија је у неколико издања објављена у тек неколико стотина ријечи. Сви истичу да је он у предсједничку фотељу сјео практично „послије само два дана на послу“.

Мансур је провео 20 повучених година као замјеник предсједника Уставног суда, да би га 1. јула Морси именовао за предсједника тог тијела, након што је његовом претходнику истекао мандат. Да ствар буде још чуднија, нови предсједник Уставног суда и нови предсједник Египта од данас руководи судом и државом иза којих не стоји Устав, јер га је војска суспендовала.

Ипак, како преносе западни медији, Мансур би послије брзе и бурне револуције, а без претходног мјеста у политичкој и јавној сцени Египта могао да буде тек нешто више од марионете. „Он је оно што је на површини, почасна фигура. Он је нечији запослени. Звали су га, он је одговорио на позив. Прави судија и права власт биће војска“, каже Негад ел Борај, египатски адвокат.

Према „мапи пута“ коју су представиле војне власти, Мансур ће моћи да издаје уставне декрете, да формира технократску владу и да сазове комисију која ће направити ревизију Устава. „С обзиром на његову прошлост, искуство, образовање и позицију, вјероватно ће он бити човјек који ће радити све по прописима и закону, како би се овај процес наставио и како би Египат поново успоставио институције“, рекао је Нејтан Браун, професор политичких наука. Он је имао прилику и да се се сусретне са Мансуром, а описао га је као „пријатног, насмијаног, али и резервисаног човјека“. Он истиче да од Мансура не треба очекивати никакве велике промјене, па чак ни покушај да „заиста влада или управља у неком активном смислу“.

„Он неће говорити ни свом кабинету како да дјелује. Ако сте већ видјели његову званичну фотографију, то је баш он, пријатан осмијех, затворена уста“, каже професор Браун.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *