Свијет

Када глад постане основно мерило свега

grcka

Атина – Због изузетно тешке економске ситуације у којој се нашла Грчка, њени становници су принуђени да се отимају за бесплатно поврће.

Неколико стотина Грка отимало се данас у Атини за бесплатно поврће које су делили пољопривредници, при чему је један човек изгажен и повређен.

Фармери су за мање од два сата поделили 50 тона производа испред зграде Министарства пољопривреде, у знак протеста због високих трошкова производње.

На снимцима приказаним на грчкој телевизији, снимљени су људи који се отимају за вреће парадајза и празилука које су бацане са камиона.

„Ове слике су ме разљутиле. Љут сам због поносних људи који немају за храну, који не могу себи да приуште грејање, који оскудевају“, рекао је Костас Баркас, посланик левичарске партије Сириза.

Посланици из других политичких странака такође су оценили да те слике показују људе на ивици очајања и да остављају горак укус због поносних људи који су завршили на овакав начин.

Животни стандард грађана у Грчкој је опао док се земља суочава са рецесијом шесту годину што је довело до рекордне незапослености.

Дељење бесплатне хране у Атини почело је мирно и стотине људи је уредно стајало у реду. Напетост је настала када су столови са храном испражњени, а неколико десетина људи, од којих су неки носили малу децу, јурнуло је до оближњег камиона да узму шта је преостало. У метежу је повређен један човек који је изгажен када је пао, а фоторепортер Ројтерса је погођен карфиолом у главу.

Грци се жале да су смањене зараде и повећани порези живот учинили неподношљивим и да су приморани да дођу да узму бесплатну храну.

„Нисам ни сањала да бих могла овде да дођем“, рекла је 65-годишња Панајота Петропулос која каже да јој је месечна пензија 530 евра а да 300 евра одваја за изнајмљивање стана.

„Себи не могу ништа да приуштим, чак ни на воћној пијаци. Све је скупо, цене свега су порасле а приходи су смањени а посла нема“, рекла је она.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *