Вијести, Свијет

Југоисток Украјине одабрао слободу

Резултати референдума у Доњецкој области и Луганској области Украјине омогућавају да се констатује очигледна чињеница: већина становника ових региона не верује Кијеву и не ћели да има са њим ништа заједничко.

На референдум одржан у недељу било је изнето једно питње: да ли подржавате акт о државној самосталности, односно Доњецке и Луганске народне републике. Прелиминарни резултати референдума не захтевају посебне коментаре. Говори председник ЦИК Доњецке републике Роман Љагин.

Према последњим подацима, општи одазив је изнео 74,87%. За је гласало 89,07%. Ови подаци су коначни и неће бити ревидирани. Против је гласало 10,19%. И било је неважећи 0,74% листића. Треба се оградити: значајни део биралишта је затворен раније због разлога безбедности.

Резултатом смо задовољни. Зато што је на биралишта дошло више од два и по милиона људи и изразило своју подршку за самосталност Доњецке народне републике. Ова одлука ће несумњиво имати наставак.

Сада акумулирамо протоколе локалних и територијалних изборних комисија. Објавили смо цифре намерно. Зато што је ситуација врло напета у региону. Код нас нема сигурности да чак током седмице можемо да добијемо завршни записник. У области се воде активна бојева дејства. На улицама градова је тешка бојева техника и уређаји за рафалску паљбу.

Невиђена активност грађана у Доњецкој и Луганског области чини легитимним резултате референдума. Такво мишљење изразио је за Глас Русије шеф катедре за општу политикологију Високе школе економије Леонид Пољаков.

Сам по себи референдум је значајан и зато што он даје оним властима које су се сада формирале у те две бивше области Украјине и прогласиле себе независним републикама праву легитимност. Оне власти које сада по инцерцији тамо још постоје и добијају наредбе из Кијева уопште немају подршку.

Према мишљењу Леонида Пољакова, Запад ће морати да се помири са тим да милиони људи на истоку Украјине не желе да се потчињавају самозваним властима. О плановима за будућност говори лидер друштвеног покрета Југоисток Олег Царјов:

Мислим да одлуке треба да доносе народни савети. То ће бити федеративна република Новоросија. Ми се надамо да се број субјеката неће ограничавати Доњецком и Луганском облашћу, да ће их бити више. Сада треба да засучемо рукаве и да се латимо тешког посла.

Референдум је успео/© Photo: RIA Novosti/Евгений Биятов

Референдум је успео/© Photo: RIA Novosti/Евгений Биятов

Резултати референдума о статусу Доњецке и Луганске области треба да буду основа за даље самоопредељење ових региона. Међународна заједница треба са поштовањем да се однесе према избору локалног становништва, а Кијев да повуче своје оружане формације из Донбаса, призна коначно реалност и да ипак размотри питање измене државног уређења земље.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *