Вијести, Регион

Вучић обећао станове од 350 до 400 евра по квадратном метру

ПРИЗНАО ДА СЕ СА ДЕВЕНПОРТОМ ДОГОВОРИО ДА ЗАЈЕДНО ОБЕЗБЕДЕ УСЛОВЕ ЗА ОДРЖАВАЊЕ ГЕЈ ПАРАДЕ

  • Јефтини станови – прецизирао је премијер – градиће се сигурно у Београду и за сада постоје три локације, од којих су две у Новом Београду, градиће се и у Новом Саду, Нишу, Краљеву, разматрају се и друге локације. Намера је да се тим пројектом покрене тржиште некретнина, које је уништено, а да људима с малим примањима омогућимо да дођу до стана
  • Вучић је подсетио и да су код нас проблем доприноси, односно да нето плате нису велике и да износе око 390 евра, али да су бруто плате 633, што је више него у Бугарској или Румунији, у којима су плате оптерећене до 27 одсто

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић објавио је пакет од пет мера које ће поспешити развој привреде у Србији, прецизирајући да ће се на томе радити у наредних десетак дана.

Нагласио је да су то борба против сиве економије, подстицај кредитних активности у 2014. години и најјачи инвестициони пакет за подстицај инвеститора, и домаћих и страних и без фаворизовања једних на рачун других…

Као четврту и пету меру Вучић је навео значајне пореске олакшице и подстицање масовне градње и изградње јефтиних станова.

Премијер је рекао да пре него што Влада Србије усвоји те мере, у четвртак, жели да чује шта о њима мисле представници банкарског сектора, иностраних фирми, грађевинских предузећа и фирми приватних предузетника, са којима ће данас имати серију разговора.

„Желео сам да их чујем, да видим који су њихови предлози, да имамо довољно времена да их допунимо, а моја порука њима је да Србија хоће другачију атмосферу, развој пољопривреде и јачање привреде“, рекао је Вучић гостујући на Пинк ТВ.

А упитан да ли ће међу домаћим привредницима бити и Мирослав Мишковић и Милан Беко, Вучић је рекао да он саговорнике не бира према томе да ли су му лично симпатични или не, већ је поновио да ће састанку присуствовати 200 највећих пореских платиша, односно најуспешнијих привредника, али да не зна да ли су та двојица међу њима.

„А за мене су успешни они људи који плаћају порезе Србији и од којих држава има користи, не могу да правим разлику у односу на то да ли су ми симпатични, али чињеница је да би неки могли да се поносе, али неки други да се постиде због плаћања односно неплаћања пореза и доприноса држави“, навео је Вучић.

Вучић је истакао да су за запошљавање предвиђене пореске олакшице тако да ће послодавац за сваких 10 новозапослених плаћати доприносе само за троје а држава ће преузети да плати за преосталих седам.

То би, према његовим речима, смањило оптерећење на плате са 64 одсто на 15 одсто, што је мање него што сада плаћају „на црно“, а што их кошта 20 до 25 одсто.

„Све радите легално, радници су стимулисани и легално запослени“, навео је Вучић и додао да ће та мера трајати у наредне две до три године.

Вучић је подсетио и да су код нас проблем управо доприноси, односно да нето плате нису велике и да износе око 390 евра, али да су бруто плате 633, што је више него у Бугарској или Румунији, у којима су плате оптерећене до 27 одсто.

Навео је и да таква мера за државу не би била фискално негативна већ позитивна, те да је то добра мера и да очекује велики одзив привредника.

Подстицање градње јефтиних станова није никакво додворавање никоме, изјавио је Вучић, поводом примедби на његово обећање о јефтиним становима.

„Није то никакво додворавање, уништили смо високоградњу, а нискоградњу свели на мафијашко пословање и сада ће држава да помогне онима који желе да граде, али да не рачунају да зараде сто посто“, рекао је Вучић.

Јефтини станови градиће се сигурно у Београду и за сада постоје три локације, од којих су две у Новом Београду, градиће се и у Новом Саду, Нишу, Краљеву, разматрају се и друге локације, навео је Вучић и објаснио да је намера да се тим пројектом покрене тржиште некретнина, које је уништено, а да људима с малим примањима омогућимо да дођу до стана.

„Зато нам је потребно земљиште које ће држава давати бесплатно, она ће се такође одрећи накнаде за то земљиште и обезбедиће инфраструктуру. Ангажоваћемо само најповољније извођаче, дакле, не мора да се гради скупо и тим пројектом изгубиће само они који граде скупо. Ми мислимо да квадрат таквог стана може да кошта 350 до 400 евра“, навео је Вучић.

Коментаришући примедбе да није добро да држава гради станове, Вучић је рекао да у том пројекту није реч о мешању државе у туђа посла, већ да ће станове да гради неко други и тај ће да преузме ризик за тај посао, а држава ће само да помогне.

„А ми се склањамо одатле, јер је држава лош власник“, закључио је премијер.

Премијер је истакао да је Запад тражио да Србија уведе санкције Русији због кризе у Украјини, тачније да усклади своју спољну политику са спољном политиком Европске уније.

„Тражили су“, рекао је Вучић упитан да ли је Запад притискао Србију да уведе санкције Русији, али и додао да је замолио да се поштује и став Србије, који је, кад је реч о Русији, заснован на моралним, традиционалним и јаким економским везама, који је правичан и поштен, мада, додао је, то је за нас веома тешка позиција.

Подсетивши да смо у Србији прошли све кроз шта сада пролазе људи у Украјини, Вучић ће рекао да би и за народ тамо, али и нашу позицију било најбоље да се пронађе неко мирољубиво решење.

„С друге стране, мислим да је Србија показала да има своју политику која је најбоља за нас, која држи до морала, до евроинтергација, али и до поштовања својих пријатеља који нам нису уводили санкције и нису нас бомбардовали, и што је веома значајно, са којима имамо изузетно успешне економске односе“, рекао је Вучић.

Вучић је изјавио и да се са шефом делегације ЕУ у Србији Мајклом Девенпортом договорио да заједно покушају да обезбеде услове за одржавање геј параде, али да ће одлуку о томе донети држава, у складу са безбедносним проценама.

Вучић је истакао да нема ништа против припадника геј популације, али да не жели да буде премијер у земљи у којој ће слике разрушеног Београда обићи свет.

Он је нагласио да одржавање Параде поноса није у питању зато што се држава плаши њених противника, пошто је држава од њих јача:

„Ми ћемо колону учесника да обезбедимо. То је за нас дечија игра. Није то тешко, али шта ћемо да радимо када наше снаге безбедности буду морале да реагују. Хоћемо ли да се радујемо ако буду претукли било кога од нападача или ако неко страда“, упитао је Вучић.

Говорећи о Паради поноса, Вучић је приметио и да код појединих грађана Србије постоји „фасцинација парадом“, и запитао се како те људе не интересује да ли је земља уређена или није.

„Не разумем ту фасцинацију од грађана Србије причама о геј паради. Ваљда неке политичке странке постоје да би биле против, а неке постоје да би биле за и да сада не постоји ништа друго и ништа важније“, рекао је Вучић.

Александар Вучић

Александар Вучић

На констатацију новинара да неке међународне организације и амбасаде кажу да је питање геј параде једно од најважнијих питања, Вучић је одговорио да не сумња да тако кажу, и да је разумео недавне поруке Штефана Филеа и Мајкла Девенпорта.

Новине нису те које постављају нити смењују специјалног тужиоца, а мислим да је он обавио у овој земљи важан посао, рекао је Вучић упитан како коментарише медијске спекулације о раду тужиоца Миљка Радисављевића.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *