Вијести, Свијет

Јеремић папи Фрањи поклонио икону Светог Саве

030611
Предсједник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић боравио је у званичној посјети Светој столици, гдје је са папом Фрањом разговарао о питањима са међународне агенде – Блиском истоку, ситуацији у Сирији и одрживом развоју, али и о Србији. Јеремић је папи поклонио икону Светог Саве, рад призренских мајстора.

Том приликом, Јеремић је папи указао да аутори иконе више не живе у Призрену и замолио га да се заложи за заштиту хришћанских светиња и хришћанског живља на Косову и Метохији.

Према ријечима предсједника ГС УН, папи је представљана и велика тематска расправа која ће бити организована 8. јула у Генералној скупштини на тему “Социјалне једнакости у контексту одрживог развоја” за коју је папа показао велико интересовање.

– На данашњем састанку са папом највише смо времена провели разговарајући о приоритетима српског председавања везаног за одржив развој. Папу је нарочито занимала социјална компонента одрживог развоја, која овог тренутка представља најважнији циљ УН – рекао је Јеремић за Танјуг.

Јеремић је додао да се на дебати у ГС УН може очекивати учешће Ватикана на високом нивоу.

– Света столица је изузетно активан члан УН у свим расправама иако има статус само посматрача и ми са Светом столицом изузетно блиско сарађујемо – истакао је Јеремић.

Јеремић и папа су разговарали о ситуацији на Блиском истоку.

Посебно је било ријечи о Сирији, рекао је Јеремић, додавши да он и папа дијеле забринутост због позиције хришћана у том региону који су се нашли усред ратног вихора.

Предсједник ГС УН разговарао је и са министром спољних послова Ватикана Домиником Мамбертијем, а боравак у Риму искористио је и за сусрет са премијером Италије Енриком Летом.

– Њих је највише занимало питање Косова, како гледамо на најновији развој догађаја. Ја сам се захвалио Светој столици на принципијелној позицији када је реч о Косову и изразио наду да неће доћи до било какве промене става, јер то је позиција која омогућава и охрабрује стране да наставе преговоре – истакао је Јеремић.

Ватикан не признаје једнострано проглашену независност Косова.

– На састанку са премијером Италије највише времена смо провели разговарајући о економским и финансијским темама. Србија у септембру у Генералној скупштини организује велику тематску расправу о улози агенција за кредитни рејтинг у медјународном фиинансијском и економском систему. То је ствар која Италију изузетно занима и блиско ћемо са њом сарадјивати на организацији те тематске дебате – рекао је Јеремић.

Он је додао да су на дневном реду била и друга питања, укључујући питање одрживог развоја и заштите животне средине.

– Дотакли смо се и билатералних тема. Захвалио сам се Италији на подршци Србији да добије председавање Генералном скупштином УН, на инвестицијама које Италија има у Србији и изразио очекивање да ће у наредном периоду таквих инвестиција бити још више и да ће две владе наставити да блиско сарадјују, како у економској сфери, тако и по питању европског процеса – закључио је предсједник ГС УН.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *