Вијести, Свијет

Извјештај УН-а: Обје стране чиниле злочине, Асадове снаге чешће

022833

Све стране у грађанском рату у Сирији протеклих месеци кршиле су људска права и вршиле ратне злочине, али владине снаге су у томе предњачиле, закључио је тим истражитеља УН за људска права у данас објављеном извјештају.

Према том извјештају, који обухвата догађаје из маја и јуна, у том периоду је почињено укупно осам масовних убистава, од којих су за једно одговорно побуњеничке снаге, а за остале војска или милиција која подржава предсједника Башара ал Асада.

Мада комисија УН за истрагу није имала приступ сиријској територији, 20 међународних истражитеља водило је, у региону или из Женеве, преко Скајпа, 258 разговора са сиријским избјеглицама, људима који су пребјегли на страну побуњеника и другима.

Они су, у 11. извјештају о Сирији у посљедње двије године, закључили да је скоро извјесно да су владине снаге у мају починиле два масакра, у Баиди и Рас ал-Наби, у којима је убијено до 450 цивила.

У Баиди је, наводно, погубљено између 150 и 250 цивила, међу којима 30 жена. То село је познато по подршци побуњеницима, али у вријеме масакра у подручју није било побуњеничких снага.

„Постоји основана сумња да су владине снаге и придружене милиције, међу којима Националне одбрамбене снаге, починиле масакр у Баиди“, наведено је у извјештају. „Операција није извршена у контексту војних сукоба пошто су владине снаге у потпуности контролисале подручје.“

У Рас ал-Наби је, према извјештају, убијено између 150 и 200 људи, пренио је Ројтерс.

Једини намјерни масакр који се приписује побуњеницима догодио се у јуну, када су побуњеничке снаге заузеле Хатлу, у источној провинцији Деир ал-Зор.

„Током преузимања, борци антивладиних оружаних група упали су у куће, убијајући и насумично погубљујући (хицем из непосредне близине) многе шиите, међу којима најмање 30 цивила, укључујући дјецу, жене и старије људе“, пише у извјештају на 42 стране.

Истражитељи УН су у извјештају нагласили да су обје стране одговорне за убиства, отмице и гранатирање цивила у борби за територију и да је од почетка сукоба, у марту 2011. године, живот изгубило више од 100.000 људи, док су милиони били приморани да напусте своје домове.

Асадове снаге су, како је наведено, гранатирале школе и болнице, а побуњеници су спроводили насумична погубљења по кратком поступку, на основу пресуде шаријатских судова.

„Починиоци ових злочина, на свим странама у сукобу, крше међународно право. Они се не плаше да ће сносити одговорност“, пише у документу.

Комисија за истрагу, на чијем је челу Бразилац Пауло Пињејру, позвала је Савјет безбједности УН да обезбиједи да одговорни за злочине одговарају пред лицем правде.

Истражитељи, међу којима је и бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте, сачинили су извјештај на основу анализе фотографија, видео снимака и сателитских снимака, као и извјештаја форензичара и љекара.

Када је ријеч о наводима о употреби хемијског оружја, која се углавном приписује Асадовим снагама, међународни стручњаци су саопштили да су чули такве оптужбе, али нису могли да дају никакве детаље инцидената, које су протеклих седмица истраживали инспектори УН за оружје.

„На основу доказа који су нам у овом тренутку доступни није било могуће утврдити који хемијски агенси су употребљени, на који начин су испоручени или ко су починиоци. Истраге су у току“, пише у извјештају.

Комисија УН је апеловала на проналажење политичког рјешења за грађански рат у Сирији и позвала је друге државе да обуставе испоруке оружја Сирији „зато што постоји очигледан ризик да ће бити употребљено за озбиљна кршења међународног права“.

Бан: Злочини у Сирији „колективни неуспјех“

 

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун је данас изјавио да је дошло до „колективног неуспјеха“ у заштити становништва Сирије од злочина и поново позвао Савјет безбједности да реагује по том питању.

„Наш колективни неуспјех у спречавању страшних злочина у Сирији током протекле двије и по године је велики терет за Уједињене нације и њене земље чланице, а тако ће и остати“, рекао је Бан на састанку УН-а на тему спречавања геноцида, а пренијела је агенција АФП.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *