Вијести, Свијет

Истраживање светске интелигенције: Срби су приглуп народ, пола Африке су дебили!

Британски психолог Ричард Лин, његов холандски колега Јелте Вичертс и фински политиколог Тату Ванханен објавили су листу количника интелигенције народа у 194 државе света, а једино нема резултата за Северну Кореју.

Према тим њиховим истраживањима, најпаметнији су „Сингапурћани“ са количником интелигенције 108, а најглупљи становници Екваторијалне Гвинеје са свега 59. Срби су у предњем делу листе са 89, док рецимо Хрвати имају количник 90.

Расистичка листа

Расистичка листа

Да би схватили колико је скандалозна ова листа треба најпре имати у виду да се у психологији као просечна интелигенција рачуна од 90-110. Изнад тога је надпросечна, а од 70-89 су физиолошки тупи, другим речима приглупи људи. Од 50-69 је лака душевна засталост или дебилност, а испод тога су облици као што су имбецилност, кретенизам и идиотија.

Дакле у категорију дебила, према овој двојици научника спадају углавном  народи црне Африке и још понеке остврске државице, а то су: Екваторијална Гвинеја са количником 59, Сент Луција са 62, Мозамбик, Габон и Камерун са по 64, Гамбија са 66, Сао Томе и Принсипе, Сент Китс и Невил, Либерија, Лесото, Хаити, Гвинеја Бисао, Гвинеја и Доминикана са по 67, Свазиленд, Сомалија, Џибути, Чад, Буркина Фасо и Ангола са по 68, те Нигер, Малави, Етиопија, Обала Слоноваче и Бурунди са по 69.

Остали су нешто паметнији, а према листи најинтелигентнији је источно-азијски трио који предводи Сингапур са 108, затим Јужна Кореја са 106 и Јапан са 105,  а најпаметнији Европљани су Италијани са 102. Наравно, земље тројице „истраживача“ су у врху, Британија и Холандија са по 100 и Финска са количником 99.

Од бивше СФРЈ најпаметнији су Словенци са 96, па Македонци са 91, док Хрвати и Босанци имају количник 90, а исто толико имају и Албанци, који су паметнији од Срба. Као што смо рекли, Срби са количником 89 предводе категорију приглупих. 

А колико су интелигентни истраживачи који су саставили листу, говори у прилог то што листа има 43 редна броја, а на њој су 194 земље, и то зато што неке земље деле исти број бодова. То је исто као кад би на трци на 100 метара друго место поделила тројица, а онај иза њих испада да би био трећи и добио бронзану медаљу, иако је заправо пети.

Листа је свакако дискутабилна и делује најпре као расистичка и прављена, не према критеријуму интелигенције, већ научног и технолошког развоја, на који не утиче само памет, већ пуно других фактора, од мотивационих до историјско-политичких.

Извор: Правда

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *