Вијести, Свијет

ИСТАНБУЛ: Приведених – 152, у притвору – 62

ПОЛИЦИЈА У АНКАРИ СУЗАВЦЕМ И ВОДЕНИМ ТОПОВИМА РАСТЕРАЛА ДЕМОНСТРАНТЕ

         ТУРСКА полиција саопштила је данас да су 154 особе приведене током протеста у Истанбулу, одржаних на годишњицу масовних антивладиних протеста, а 23 особе су повређене.

         Како је саопштено, у синоћњим сукобима повређено је 11 полицајаца и 12 цивила, којима је указана медицинска помоћ у болницама након што је полиција употребила сузавац и водене топове да би растерала демонстранте.

         Од 154 приведене особе, 62 су задржане у притвору, пренела је агенција АП.

         Полиција је раније данас у Анкари употребила сузавац и водене топове да би растерала око 500 демонстраната.

         Демонстранти су желели да се окупе на месту где је пре тачно годину дана полиција убила 26-годишњег демонстранта Етема Сарисулука.

         Полиција је у суботу у Истанбулу и Анкари растерала демонстранте који су изашли на улице да би обележили прву годишњицу протеста који су прерасли у побуну против владе премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

         Ердоган је позвао младе да се не одазову на годишњицу демонстрација које су прошле године почели као протест против градње кућа у парку Гези.

         Савет Европе осудио је обрачун полиције са демонстрантима на јучерашњим протестима.

         „Осуђујем претерану употребу силе турске полиције против демонстраната и новинара“, стоји у саопштењу Нилса Муижниекса, комесара за људска права Савета Европе, упућеног АФП-у.

ИСТАНБУЛ: Приведених – 152, у притвору - 62

ИСТАНБУЛ: Приведених – 152, у притвору – 62

На демонстрацијама против владе Ердогана прошле године погинуло је осам људи, а неколико хиљада је повређено. Протести су прерасли у највећи изазов Ердогану откако је његова партија дошла на власт 2002. године.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *