Вијести, Регион

Траже гласачке листиће штампане ћириличним писмом!

Преузет ће Вуковар? Уједињени Срби јачи него икад излазе на изборе, предводи их Станимировић, траже гласачке листиће на ћирилици!

За очекивати је пре избора додатан пораст тензија у граду који је ионако препун препун политичких, етничких те вјерских тазилажења. Томе би могао допринети и захтев Српског демократског форума који очекује да се гласачки листићи у Вуковару штампају и на ћирилици.

Ближе се пријевремени избори за чланове Градског већа и градоначелника у граду Вуковару. Неред и несређеност који је за собом оставио бивши градоначелник и нови кандидат Жељко Сабо, планирају очисти припадници српске националне мањине који су, чини се, ове изборе схватили озбиљније од других. Поучени и окуражени успехом Милорада Пуповца који је својом кампањом „помео“ конкуренцију са коалиционе листе и готово ушао у ЕУ парламент, Срби у Вуковару схватили су да им њихова позната страначка разједињеност баш и не иде на руку. Стога су се ујединили. Споразум о коалицији потписали су Председник СДСС-а Војислав Станимировић, Српске народне странке Зоран Којић и Нове српске странке Светислав Лађаревић.

„Без нас након превремених избора нити нити једна власт неће моћи функционисати“, казао је председник вуковарског СДСС-а Срђан Милаковић и надодао:

„До сада смо били разједињени. Верујемо да ће ово обједињавање политичких странака и гласова са српским предзнаком имати и одређени психолошки ефекат на наше бираче“. Заједничку листу за Градско веће предводи бивши градоначелник ратног Вуковара, Војислав Станимировић, а за новог градоначелника кандидовао се Драган Црногорац. Осим што се српска национална мањина после дуго времена одлучила оснажити овом коалицијом, на руку им иде пад Жељка Сабе који је на протеклим изборима махом од Срба добијао гласове. Сада ће се, по свему судећи, ти гласови прелити у гласачку кутију коалиције ових трију српских странака и тиме озбиљно угрозити остале кандидате. Да су Срби озбиљни гласачи који се у великом броју одазивају на изборе, показала је, како смо већ рекли, чињеница да је Пуповац на парламентарним изборима био одмах иза Тонино Пицула. Војислав Станимировић не крије одушевљење овом коалицијом и каже:

„Изузетно сам задовољан овим данашњим чином. Након више година узастопно, коначно нећемо расипати гласове српског бирача. Бићемо хомогени, а тиме ћемо имати и јачу политичку моћ и утицај за решавање бројних проблема српске заједнице у Вуковару“, самоуверен је Станимировић чије име у Вуковару носи врло непријатан предзнак „онога који је владао градом у рату“, али и онога за којег многи сведоци тврде да у том рату баш и није био безазлен. За очекивати је, стога, додатан пораст тензија у граду који је ионако препун препун политичких, етничких те вјерских тазилажења. Томе би могао допринети и захтев Српског демократског форума који очекује да се гласачки листићи у Вуковару штампају и на ћирилици:

– Имајући на уму чињеницу да српска национална мањина у Вуковару још увек не може у потпуности да користе своје загарантовано право на службену употребу језика и писма, те је изложена притисцима како би се дотично право укинуло и тиме нарушила мањинска заштита у РХ као и међународни споразуми везани за заштиту права националних мањина којих је РХ потписница, позивамо политичке странке и организације цивилног друштва у Вуковару да подрже иницијативу Српског демократског форума и поднесу предлог ДИП-у за спровођење двојезичности у изборном процесу на предстојећим превременим изборима у Вуковару – казано је између осталог у допису који је СДФ послао ДИП-у, али и медијима.

Војислав Станимировић

Војислав Станимировић

Озбиљне намере ових трију српских странака које су „изгладиле несугласице“ и коалирале само како би получиле изборни успех и преузеле управљање Вуковаром, реалано су оствариве. Коалиција ХДЗ – ХСП др АС – ХСС на овим предстојећим локалним изборима у Вуковару као кандидата за градоначелника има Ивана Пенаву који је узданица многих Вуковараца. Пенава је титула градоначелника на прошлим изборима измакла за длаку и завршила у рукама Жељка Сабе који се, за невјеровати, опет укључио у трку за градоначелничко место, и то као независни кандидат. Сабо, међутим, након свега није никаква претња. Пенава. Претња би могла бити оснажена тројка.

Извор: Дневно.хр

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *