Вијести, Свијет

Исланд одустао од ступања у ЕУ

Власти Исланда намеравају да повуку почетком године пријаву за улазак у ЕУ, саопштава бриселски информативни портал ЕУобзервер (енгл. EUobserver).

„Исландски премијер Гунлаугсон планира да почетком године званично повуче пријаву за чланство земље у ЕУ,“- пише интернет-портал.

Исландски премијер Сигмундур Давид Гунлаугсон / © Фото: Ројтерс

Исландски премијер Сигмундур Давид Гунлаугсон / © Фото: Ројтерс

Како преноси агенција ТАСС, Исланд је поднео пријаву за улазак у ЕУ 2009. године. У мају 2013. године нова влада је замрзнула преговоре. Одлука је била донета у светлу напетости у односима између ЕУ и Исланда, насталом услед риболовне политике ЕУ.

Извор: Глас Русије

ВЛАСТИ НАМЈЕРАВАЈУ ДА ПОВУКУ ЗАХТЈЕВ ЗА УЛАЗАК У УНИЈУ

РЕЈКЈАВИК, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ – Власти Исланда намјеравају да повуку захтјев за улазак у ЕУ, преноси информативни портал „ЕУобзервер“.

„Исландски премијер Сигмундур Давид Гунлаугсон планира да почетком ове године званично повуче пријаву за чланство земље у ЕУ“, наводи овај интернет-портал.

Гунлаугсон је јуче изјавио за исландски радио Бyлгјан да ће захтјев бити повучен „врло брзо, у првим мјесецима године“ и да ће Исланд паралелно укинути мјере контроле капитала уведене у 2008. године, преноси портал.

„Учествовање у ЕУ разговорима више није оправдано због промјена у Унији и због тога што ова влада није спремна да прихвати све што је прихватила прошла. Због тога смо опет на почетку“, рекао је премијер.

Министар спољних послова Гунар Браги Свеинсон је поздравио одлуку, наводећи да крај преговора жели видјети „што је прије могуће“.

Исланд је поднио захтјев за улазак у ЕУ 2009. године. У мају 2013. године нова влада је „замрзнула“ преговоре. Одлука је била донесена у свјетлу напетости у односима између ЕУ и Исланда, насталом усљед политике ЕУ у вези са риболовом.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *