Свијет

Иранска агенција Фарс: Кључну улогу у спасавању руског пилота одиграо генерал Сулејмани

НАВОДНО ЈЕ У АКЦИЈУ УКЉУЧИО И БОРЦЕ ХАЗБОЛАХА И СИРИЈСКЕ СПЕЦИЈАЛЦЕ И ЛИЧНО КОМАНДОВАО

         ИРАНСKA агенција Фарс изнела је своју – за многе неочекивану – верзију спасавања другог пилота руског Су-24 који су турски ловци оборили у ваздушном простору Сирије.

         Објавила је да су у тој акцији главну улогу одиграли ирански генерал Касем Сулејмани, командант специјалне јединице „Ел Кудс”, и припадници те јединице чији број није прецизиран.

         Наводно је Сулејмани лично командовао операцијом спасавања која се успешно завршила.

         „Ел Кудс” је специјализован за извођење операција у иностранству и већ неколико мјесеци учествује у борбама против Исламске државе на територији Ирака и Сирије.

         Фарс тврди да је Турска у зону пада Су-24 послала свој специјални одред како би ухватио руске пилоте – да би могла да њиховом судбином уцењује Русију.

         Русија је послала неколико хеликоптера за спасавање пилота, међутим, дочекала их је ватра припадника Слободне сиријске армије из најсавременијих врста оружја. То их је омело да изврше задатак.

         Фарс тврди да се тада руска команда договорила са генералом Сулејманијем да помогне у тражењу и спасавању копилота Константина Мурахтина.

         Москва је прихватила Сулејманијег предлог и дала му пуну слободу акције.

Ирански генерал Касем Сулејмани, командант специјалне јединице „Ел Кудс”

Ирански генерал Касем Сулејмани, командант специјалне јединице „Ел Кудс”

Сулејмани је у акцију наводно укључио и припаднике либанског Хезболаха и сиријске специјалце, обучаване у Ирану. Русија је са своје стране затворила ваздушни простор и обезбедила сателитску везу.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара