Регион

САСТАНАК ВОЂА ЕУ И ТУРСКЕ

БРИСЕЛ, 29. НОВЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ – ВОЂЕ Европске уније желе да са Турском данас потпишу споразум којим се Анкари нуди новац и ближе везе са ЕУ у замјену за помоћ у заустављању прилива миграната у Европу.

Свјестан очаја који влада у Европи због доласка готово милион миграната ове године, турски предсједник Тајип Реџеп Ердоган је тражио нагодбу, при чему су се дипломате из 28 држава ЕУ до јуче договарале о коначној понуди.

Турски премијер Ахмет Давутоглу требало би да се састане са 28 европских вођа данас у 16.00 часова.

Мјерама које је ЕУ предузела у посљедњих неколико мјесеци, постигнут је мали напоредак у контроли прилива миграната. Зимски услови ће дјелимично успорити прилив миграната током неколико мјесеци, али је због затварања граница на Балкану, на десетине хиљада миграната остало „заглављено“, што европским лидерима ствара додатни притисак и потребу да што прије пронађу рјешење овог проблема.

Данашњи самит, који је заказан прије свега неколико дана, додатно отежава чињеница да је Турска недавно оборила руски ратни авион на сиријској граници.

То је заузврат закомпликовало европске напоре да се поново ангажује Москва како би се пронашло рјешење сиријског питања и тако зауставио прилив избјеглица из Сирије.

Након састанка изасланика ЕУ у Бриселу који је трајао до синоћ касно, дипломате су изјавиле да је ЕУ договорила „заједничку понуду“, за коју сматрају да ће Даватоглу дати свој потпис. Прије почетка самита, владе треба да одобре ову понуду.

Турски премијер Ахмет Давутоглу требало би да се састане са 28 европских вођа данас у 16.00 часова.

Турски премијер Ахмет Давутоглу требало би да се састане са 28 европских вођа данас у 16.00 часова.

Остаје одређени степен нервозе да би Анкара могла тражити „нешто више“, с обзиром на то да је Ердоган одлучио да не присуствује самиту, већ ће умјесто тога послати свог премијера.

„Турци увијек преговарају до посљедње секунде“, рекао је један високи дипломата ЕУ и додао да нема разлога да и овај пут буде другачије.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара