Вијести, Свијет

Ирак: Више од 80 погинулих

023516
Више од 80 људи је погинуло и 170 рањено у серији бомбашких напада данас у Ираку. На мети напада били су припадници шиитске и сунитске заједнице, али и ирански ходочасници који су се задесили у Ираку.

У нападу на иранске ходочаснике, сјеверно од Багдада, погинуло је осам, а рањено 15 лица, када је активирана бомба у аутомобилу поред аутобуса с иранским ходочасницима. Овај напад догодио се послије експлозије бомбе на препуној пијаци у шиитском предграђу Багдада, у коме је погинуло 13, а рањено 25 људи. Претходно је у току дана у низу бомбашких напада и оружаних сукоба у сунитским и шиитским областима у Ираку, погинуло још најмање 60 људи.

Најгори данашњи напад догодио се у Багдаду, гдје су у експлозијама девет аутомобила бомби, у квартовима у којима живе шиити, погинуле 24 особе, док је 130 рањено.

Напади су се догодили и у Басри, гдје је у експозији два аутомобила бомбе, погинуло најмање 13 људи, а више од 40 повријеђено. Још нико није преузео одговорност за нападе, али самоубилачке бомбашке нападе у Ираку углавном изводе припадници Ал каиде. У Самари, у близини окупљања припадника провладине сунитске милиције убијено је троје и рањено 13 људи.

Истовремено, нападачи су из засједе убили осморицу полицајаца. У Анбару су пронађена тијела 13 људи, од којих су осморица били полицајци, отети у петак и убијени пуцњем у главу. Ови сукоби подсећају на осветничке нападе између двије групације, који су Ирак 2006-2007. године довели на ивицу грађанског рата.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *