Вијести, Свијет

Индија против САД

Индија казнила америчке дипломате за малтретирање свог вицеконзула

  • Министар иностраних послова Индије Салман Хуршид оценио да су америчке дипломате у његовој земљи досад „уживале превише једностраних привилегија”. Стога је најавио, поред осталог, да на аеродромима његове земље више неће имати доступ баровима прве класе и вип-салонима
  • Њу Делхи такође одузео Американцима право да без царине увозе алкохолна пића и храну и обавезао их да својим сарадницима-Индусима дају плате ”по америчким стандардима”
  • ФАКТИ: Ево нечега што се никад неће – чак ни у најминималнијој дози – усудити власт српског тријумвирата Вучић-Дачић-Николић. Што буду ближе ЕУ – то ће имати мање овакве, индијске државничке петље

ВАШИНТОНУ се као бумеранг вратило иживљавање америчке полиције над вицеконзулом Индије у Њујорку Девијани Хобрагаде.

Високи дипломата Индије – да подсетимо – била је ухапшена док се са кћерком возила према једној од њујоршких школа. Њу су притом оптужили за превару приликом добијања визе за кућну помоћницу и за давање властима САД лажних података о њеној плати.

Госпођа Хобрадаге је, наводно, својој помоћници Сангите Ричард, једним уговором била обећала месечну зараду од 4.500 долара, па потом закључила нови којим јој је плату смањила на 573 долара.

Хобрагаде ништа није помогло што је америчким полицајцима објаснила да је дипломата и да има одговарајући имунитет. Ставили су јој лисице директно на улици, потом су јој наредили да са себе скине сву одећу ради претреса, узели јој узорке за ДНК анализу и затворили заједно са обичним криминалцима и наркоманима.

Уклоњени бетoнски блокови који су амбасаду САД у Њу Делхију штитили од терориста-камиказа

Уклоњени бетoнски блокови који су амбасаду САД у Њу Делхију штитили од терориста-камиказа

Индијску јавност и власт у Њу Делхију највише је разгневила чињеница да је њихов вицеконзул била принуђена да се скине гола. Индијска дипломатија је оценила да је на тај начин њена земља била понижена и да је понижење утолико веће што су САД сматране „поузданим партнером и блиским пријатељем”.

hobragade

Девијани Хобрагаде

         Прва контра мера званичног Њу Делхија била је лишавање америчких дипломата у Индији целог низа олакшица које су досад уживали. Примера ради, ускраћено им је право да без плаћања царине увозе алкохолна пића и храну за себе и своје сараднике. Свим сарадницима америчких конзулата и члановима њихових породица одузете су дипломатске легитимације које су им давале цео низ привилегија приликом путовања по Индији и гарантовале дипломатски имунитет.

Шеф индијске дипломатије Салман Хуршид наложио је такође да се преиспитају услови под којима Индуси раде за америчке дипломате, а посебно – услови под којима се формирају и исплаћују њихове зараде. Хуршид је објавио да у будуће зараде Индуса који раде, рецимо у конзулатима САД не смеју заостајати за „америчким стандардима”.

Министар иностраних послова Индије оценио је притом да су америчке дипломате у његовој земљи досад „уживале превише једностраних привилегија”. Стога је најавио, поред осталог, да америчке дипломате на аеродромима његове земље више неће имати доступ баровима прве класе и вип-салонима.

Американце ће, међутим, вероватно највише изнервирати и забринути то што је Њу Делхи већ обезбедио да испред зграде амбасаде САД буду уклоњени бетонски блокови који су је штитили од могућих напада терориста – самоубица у аутомобилима или камионима напуњеним експлозивом.

Ти масивни и дугачки бетонски блокови били су однети уз званично образложење да су почели да сметају саобраћају…

Извор: Факти

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *