Свијет

Индија: Масовна стерилизација жена у нехуманим условима

ster

ЊУ ДЕЛХИ – Неколико десетина жена остављено је у несвесном стању на пољани испред једне болнице на истоку Индије, где су биле подвргнуте масовној стерилизацији иако су лекари у болници знали да немају довољно соба за опоравак.

За скандал у болници у округу Малда, у Западном Бенгалу, сазнало се пошто је канал НДТВ објавио аматерски снимак на коме се виде како мушкарци износе жене из кампа за стерилизацију и остављају их да леже на земљи у несвесном стању.

“Више од 100 жена, углавном из сиромашних породица, дошли су у камп на стерилизацију. Одмах после операције, доктори су затражили помоћ да жене буду пребачене на оближњу пољану”, рекао је званичник задужен за здравство Бисва Ранџан Сатпати у Западном Бенгалу.

“То је нехумано и наредили смо истрагу”, рекао је он у изјави АФП-у.

Стручњаци за медицину подигли су свој глас и због услова у тој болници, у којој четири доктора дневно уради укупно 106 стерилизација. Неке од жена су стављене у рикше иако је било јасно да не смеју да путују, а онда се десило да је једна жена испала из рикше и због тешких повреда је смештена у болницу.

За разлику од Кине, Индија нема ограничења у погледу тога колико једна породица може деце да има. Имајући, међутим, у виду бројност свог становништва, по чему је Индија друга у свету, одмах иза Кине, локалне власти често знају да нуде поклоне, попут аутомобила и електричних апарата, паровима који се сами пријаве за стерилизацију.

(Танјуг)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *