Свијет

Игор Конашенков: Американци бомбардовали Алеп, па то покушали да припишу Русији

ЧАК ТВРДИЛИ ДА СУ РУСКИ АВИОНИ УНИШТИЛИ ДВЕ БОЛНИЦЕ

  • Портпарол Министарства одбране РФ Игор КОНАШЕНКОВ: Јуче у 11:55 са територије Турске су најкраћим курсом у ваздушни простор Сирије ушла два америчка јуришна авиона А-10 и избацила бомбе по објектима у Алепу. Потом је портпарол Пентагона, пуковник Стивен Ворен, почео да тврди да су наводно руски авиони дању бомбардовали две болнице у Алепу. А истина је да ратна авијација Русије у Алепу и око њега уопште није „радила“. Наш најближи циљ је био – 20 километара од града. Изнад Алепа су јуче били само авиони и хеликоптери америчке коалиције“
  • „Нисмо имали довољно времена да прецизно утврдимо којих девет објеката су Американци избомбардовали у Алепу и да ли су међу њима биле и две болнице. Можда јесу. Изучићемо то накнадно. Али, ако се овако настави – ако нас буду без икаквих доказа оптуживали да би скинули сумње са себе – онда ћемо морати да држимо по два брифинга за новинаре. Један на којем ћемо говорити о ономе што ради наша авијација у Сирији, а други ћемо посвећивати момцима из америчке коалиције који себе сматрају професионалцима“

        ДЕЈСТВА руске авијације у Сирији САД готово да не остављају никакав избор – пише New York Times.

        Па прецизира: „Руски ваздушни удари изменили су ток конфликта који је био у ћорсокаку неколико година. Сада сиријски председник Башар Асад и његови савезници одједном преузимају иницијативу, а побуњеници се спасавају бекством“.

        И наставља: „САД су сада пред стратешком дилемом јер се учешће Русије – које је Барак Обама назвао непромишљеним показивањем мишића – показало изненађујуће ефикасним и помаже Асаду да успоставља контролу над градовима који су за њега најважнији. Зато ће државни секретар Кери на преговорима у Минхену имати у рукама веома мало полуга за вршење притиска“.

        Непријатностима са којима се Американци – властитом кривицом – суочавају поводом Сирије једну је управо придодала Москва.

        Портпарол Министарства одбране РФ – генерал Игор Конашенков – открио је да су амерички авиони јуче бомбардовали Алеп, а да су то потом са Запада покушали да подметну Русији:

        „Како смо и обећали америчким партнерима, ништа нећемо скривати. Јуче у 11:55 са територије Турске су најкраћим курсом у ваздушни простор Сирије ушла два америчка јуришна авиона А-10 и избацила бомбе по објектима у Алепу. Потом је портпарол Пентагона, пуковник Стивен Ворен, почео да тврди да су наводно руски авиони дању бомбардовали две болнице у Алепу. Још је, седећи у Ираку, тврдио да је због тих удара око 50 Сиријаца остало „без животно важних услуга“. Није указао ни време напада, ни координате тих болница“.

        Конашенков је у истом контексту нагласио: „Када овакве глупости пласирају лондонски активисти, који тврде да штите људска права, то је једно, а када исто тврди представник Пентагона – онда је то нешто сасвим друго. А истина је да ратна авијација Русије у Алепу и око њега уопште није ,радила’. Наш најближи циљ је био – 20 километара од града. Изнад Алепа су јуче били само авиони и хеликоптери америчке коалиције“.

        Конашенков је још саркастично нагласио: „За разлику од пуковника Ворена, признајем да нисмо имали довољно времена да прецизно утврдимо којих девет објеката су Американци избомбардовали у Алепу и да ли су међу њима биле и две болнице. Можда јесу. Изучићемо то накнадно“.

        Он је истакао да амерички удар по Алепу веома личи на њихово бомбардовање болнице лекара без граница у авганистанском граду Кундузу и удар по ирачкој армији код Фалуџе.

Игор Конашенков

Игор Конашенков

„Ако се овако настави – ако нас буду без икаквих доказа оптуживали да би скинули сумње са себе – онда ћемо морати да држимо по два брифинга за новинаре. Један на којем ћемо говорити о ономе што ради наша авијација у Сирији, а други ћемо посвећивати момцима из америчке коалиције који себе сматрају професионалцима“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара