Свијет

Хоће ли Холанђани да им ја бирам премијера?

ДАМАСК – Сиријски председник Башар ал Асад је изјавио да само сиријски народ може да одлучи да ли ће он остати на власти и изразио спремност да оде са те функције ако сиријски народ то жели.

„Сирија је суверена држава. Да ли је председник добар или лош – одлучиће Сиријци, а не Европљани“, рекао је Асад холандској телевизији НОС у Дамаску.

Такође је упозорио да би Холандија прекршила међународно право ако би одлучила да бомбардује милитантне исламистичке мете у Сирији.

„Сирија је суверена држава. Уколико Холандија жели да се бори против тероризма у тој земљи, мора да пита за дозволу сиријску владу“, истакао је Асад.

Холандија је тренутно ангажована само у бомбардовању мета Исламске државе у Ираку, али је под све већим притиском да и у Сирији предузме акције, а званични став Амстердама је да Асад мора да оде како би на власт дошла стабилна нова влада.

„Та је одлука на самој Сирији. Европа с тим нема ништа. Холанђани не би прихватили да им Сирија бира премијера“, рекао је сиријски председник, додавши да Холандија никада није покушала да ступи у контакт са његовом владом и поручивши да је отворен за разговор.

Он се, такође, нашалио реагујући на изјаве неких западних званичника да за сада може да остане на власти, пренео је Спутњик.

„Хвала им на томе. Ја сам већ спаковао кофере. Хтео сам да одем, а сад могу да останем“, истакао је сиријски лидер.

Осврнувши се на ширење тероризма на Блиском истоку и у Европи, Асад је оценио да је Европа, заједно са Турском, Катаром и Саудијском Арабијом, претворила Сирију у земљу која је расадник тероризма.

Сиријски председник Башар ал Асад

Сиријски председник Башар ал Асад

Он сматра да Европа има непримерен приступ у борби против тероризма јер европске владе нису успеле да у европско друштво интегришу мигранте, који су живели у гету и, по његовом мишљењу, тако постали екстремисти.

Као другу грешку Европе сиријски председник истиче то што су многи европски лидери „своје вредности продали у замену за нафтни долар“.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара