Свијет

Блумберг: Ф-15 престали да лете изнад севера Сирије због ракетних система „Бук”

ИЛ ЏОРНАЛЕ: АМЕРИЧКИ ЛОВЦИ ЗБОГ С-400 НАПУШТАЈУ ТУРСКУ АВИО-БАЗУ ИНЏИРЛИК

  • Блумберг: Бела кућа и Пентагон затварају очи пред настојањима Русије да америчку авијацију истисне из ваздушног простора Сирије

         АМЕРИЧКА авијација престала је да лети изнад севера Сирије због руских зенитних ракетних система „Бук” – објавио је Блумберг.

         Истовремено је објавио ову процену бившег аналитичара ЦИА Метју Мекинса: „Москва сада у Сирији у доброј мери одређује не само правила игре него и војни рељеф јер покушава да створи зоне за које би ратно ваздухопловство САД морало да тражи дозволу за летове”.

         Блумберг са своје стране тврди да Бела кућа и Пентагон затварају очи пре настојањима Русије да америчку авијацију „истисне из ваздушног простора Сирије”.

         Претходно је италијански дневни лист Ил Џорнале објавио да се амерички ловци Ф-15, који су привремено пребачени у бази Инџирлик у Турској, почињу враћати у британску авио-базу:

         „Овај потез Пентагона је у супротности са његовим саопштењем од 5. новембра у којем се наглашавало: „Ми желимо да будемо у стању да заштитимо ваздушни простор Турске. Ми ћемо то обезбедити помоћу ракета Патриот и ловаца Ф-15”.

         Ил Џорнале као разлог овог „бекства” не помиње ракетне системе малог домета „Бук” већ постављање око руске привремене авио-базе „Хмејмим” ракетних система С-400 које су у стању да обарају и ловце четврте генерације.

         Италијански лист на основу овога поставља питање: „Значи ли ово да се Америка боји Русије?”

Блумберг: Ф-15 престали да лете изнад севера Сирије због ракетних система „Бук”

Блумберг: Ф-15 престали да лете изнад севера Сирије због ракетних система „Бук”

Руски лидер, Владимир Путин, пре два дана је указао да је Москва у Сирији поставила С-400 и да да модернизује сиријске ракетне системе „Бук”. У наставку је, имајући у виду пре свега повећане могућности сиријске ПВО, изговорио:

„Турска је раније стално повређивала ваздушни простор Сирије. А нека сада проба да лети”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара