Вијести, Свијет

Хаити: 650.000 жртава колере туже УН због епидемије

Haiti-2

Миребалаис – Адвокати жртава колере на Хаитију поднели су данас тужбу против Уједињених нација због одговорности за избијање епидемије која је усмртила више од 8.300 људи.

Институт за правду и демократију са седиштем у САД саопштио је да репрезентује 8.000 жртава и породица преминулих од епидемије колере која је избила у октобру 2010. године у чије име је поднео тужбу против УН.

УН које су одбиле вансудско поравњање и одштету, саопштиле су у фебруару да су легално заштићене од било какве правне акције у вези са епидемијом од које је оболело више од 650.000 људи.

Адвокат Ира Курзбан је рекао да је „ово је јединствен сплет околности због којих УН не могу да се крију иза штита имунитета“, пренео је АФП.

На Хаитију није било колере у последњих 150 година све док је припадници мировних снага УН нису донеле из Непала, рекао је Курзбан на конференцији за штампу.

Утврђено је да је извор епидемије била река која протиче непосредно поред кампа мировњака УН у граду Миребалаис у Непалу. Врста колере на Хаитију је иста као и она у Непалу.

Према подацима Института, епидемија колере и даље убија 1.000 Хаићана годишње.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *