Свијет

Гувернер британске централне банке плаши сународнике последицама ако гласају за излазак из ЕУ

РЕКАО ИМ И ДА НЕКЕ ФИРМЕ ВЕЋ ПРАВЕ ПЛАНОВЕ ЗА НАПУШТАЊЕ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ АКО…

        ШЕФ британске централне банке Марк Карни рекао је данас да могући излазак Велике Британије из Европске уније представља појединачно највећи ризик за привреду земље, мада је нагласио да ће централна банка остати неутрална у тој расправи.

        У расправи са члановима одбора доњег дома британског парламента гувернер Марк Карни покушао је да избегне сваки покушај да га наведу да јасно каже свој став, што би могла да искористи једна или друга страна уочи референдума о чланству у Унији заказаног за 23. јуни.

        „То питање је највећи домаћи ризик за финансијску стабилност, делимично због питања неизвесности“, рекао је Карни.

        Расправа о останку Британије у ЕУ такође може да „повећа ризике“ везане за трговину и инвестиције, тржишта некретнина и финансија, рекао је он.

        Он је, међутим додао, да међународни ризици као што је недавна слабост привреде у Кини, представљају већи проблем за британску привреду.

        Карни је рекао да би „без сумње“ британски финансијски центар изгубио посао ако би земља одлучила да напусти ЕУ а да претходно не успе да се договори о новим споразумима да замене садашње који дозвољавају финансијским стручњацима да раде слободно у 28 земаља Уније.

        Он је рекао и да неке финансијске фирме праве планове за премештај ако Велика Британија одлучи да напусти ЕУ.

Шеф британске централне банке Марк Карни

Шеф британске централне банке Марк Карни

Упркос жустром испитивању посланика који подржавају кампању за излазак из Уније Карни је рекао да ће банка остати усредсређена на очување финансијске и монетарне стабилности и да неће дозволити да се увуче у заузимање става о том питању.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара