Вијести, Мишљења, Свијет

THE GUARDIAN: САД воде тајне ратове у 124 државе

ЏИН ПИЛЏЕР У УТИЦАЈНОМ БРИТАНСКОМ ЛИСТУ ОТВОРИО И ПИТАЊЕ: ЗАШТО ЕВРОПЉАНИ ТОЛЕРИШУ ЛАЖИ САД

  •     Указао да су САД од 1945. године покушале да свргну више од 50 влада, од којих су многе биле демократски изабране; да су се грубо мешале у изборе у 30 земаља; да су бомбардовале цивилно становништво у 30 земаља; да су при том користиле хемијско и биолошко оружје и да су покушавале да убију лидере других земаља
  •     Пилџер оценио да су Руси испред носа Американаца узели Крим  који им историјски и по правди припада, а да су размере идеолошке обраде грађана на Западу „блистав, чак оштроуман и веома успешан пример хипнозе”
  •     Узимајући у обзир ризик од нуклеарног рата, треба да се запитамо: зашто то толеришемо – закључио је Џон Пилџер

АУСТРАЛИЈСКИ новинар који живи у Великој Британији, Џон Пилџер, отворио је питање: зашто Европљани толеришу опасност од новог светског рата и пласирање лажи које оправдавају тај ризик?

Учинио је то у британском дневном листу The Guardian указавши да САД воде тајне ратове у 124 државе?

Размере наше идеолошке обраде, пише Пилџер, представљају „блистав, чак оштроуман и веома успешан пример хипнозе”, као да се истина „никада није догодила, чак и док се догађа”.

Сваке године амерички историчар Вилијам Блум објављује свој „освежени извештај о спољној политици САД” који показује да су САД од 1945. године покушале да свргну више од 50 влада, од којих су многе биле демократски изабране; да су се грубо мешале у изборе у 30 земаља; да су бомбардовале цивилно становништво у 30 земаља; да су при том користиле хемијско и биолошко оружје и да су покушавале да убију лидере других земаља.

У многим од тих случајева Британија је била савезница САД – истиче Пилџер – а степен људских страдања, да не говорим о злочинима, Запад тешко признаје, без обзира што у данашњем свету постоје најнапреднији системи комуникације и формално велика слобода новинарства.

Након што је припремио свргавање демократски изабране владе у Кијеву у фебруару, Вашингтон није успео да узме војно-поморску базу на Криму, која историјски и по правди припада Русији. Руси су се одбранили, као што су то чинили против сваке претње са Запада уназад готово један век.

По мишљењу Пилџера, Украјина је – као и Ирак и Авганистан – постала забавни парк CIA који води лично директор CIA Џон Бренан са десетинама „специјалних јединица” CIA и FBI, јачајући „безбедносну структуру” која надгледа бруталне нападе на оне који се супротстављају фебруарском пучу.

Постоје видео-докази и сведочења очевидаца покоља у Одеси овог месеца да је полиција, када су фашисти спалили Дом синдиката, убивши 41 човека који су остали унутра, стајала по страни.

Амерички медији су злочин у Одеси назвали „нејасном трагедијом”, у којој су „националисти” (неонацисти) напали „сепаратисте” (људе који су скупљали потписе за референдум о федерализацији Украјине).

Wall Street Journal Руперта Мердока проклиње жртве трагедије: „Смртоносни пожар у Украјини вероватно су подметнули побуњеници, сматра влада”.

Пропаганда у Немачкој подсећа на реторику хладног рата, када Frankfurter Allgemeine Zeitung упозорава своје читаоце на „необјављени рат” Русије.

Иронија је да је Путин једини лидер који осуђује успон фашизма у 21. веку у Европи.

Истина се састоји у томе да се „свет променио” након 9/11. Али, шта се променило – упитао се Пилџер, па указао да се – према великом војном аналитичару Даниелу Елсбергу – у Вашингтону догодио тихи преврат у којем су милитаристи однели победу.

Џон Пилџер

Џон Пилџер

Пентагон у овом тренутку спроводи „специјалне операције” – тајне ратове у 124 земље.

Истовремено, у САД су раст сиромаштва и губитак слобода  историјска последица сталног налажења у стању рата.

Узимајући у обзир ризик од нуклеарног рата, треба да се запитамо: зашто то толеришемо – закључио је Пилџер.

 

Извор: Факти

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *