Вијести, Регион

Исламска заједница Србије забринута због најаве уклањања из бошњачких презимена „ић” и „вић”

ЈУСУФСПАХИЋ УПОЗОРИО ДА ПРЕЗИМЕНА ОД ПАМТИВЕКА ОЗНАЧАВАЈУ ПРИПАДНОСТ РОДОНАЧЕЛНИКУ ПОРОДИЦЕ, ГЕОГРАФСКОМ ПОРЕКЛУ…

 

РИЈАСЕТ Исламске заједнице Србије оштро је вечерас реаговао поводом изјаве председника Бошњачког националног већа у технничком мандату Есада Џуџевића да ће Бошњаци мењати презимена тако што ће одбацити наметнуте им додатке „вић” и „ић”.

Заменик реис ул улеме и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић саопштио је тим поводом да „презимена људи или имена породица било које националне или верске припадности од памтивека означавају припадност родитељу – родоначелнику породице, географском пореклу, неретко и породичном занимању – занату и слично”.

Презимена словенских народа, поручује муфтија, на нашем подручју, па и Бошњака су у том духу, а опет ништа мање него што је то случај код других народа у свету.

„С друге стране, у духу словенских језика суфикси који означавају припадност су природно „ић”, „вић”, „ов” или слично. Сваки човек у овој земљи је слободан да одабере своје име па и презиме што су Бошњаци и други народи чинили. Да је било систематског мењања презимена демантују нас многа бошњачка презимена без додатака „спорних” суфикса (Колашинац, Угљанин, Бихорац, Пачариз, Бошњак …). Исто тако нема ни сумње да се није нарушила бошњачка исламска традиција у бројним презименима са „спорним” „деградирајућим” суфиксима (Исламагић, Исламовић, Муслимовић, Муминовић, Јусуфспахић, Спахић, Пашић, Мехмедовић….)”, навео је муфтија Јусуфспахић.

Заменик реис ул улеме и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић

Заменик реис ул улеме и муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић

А када је већ реч о системском брисању идентитета, треба се сетити бошњачке дијаспоре у Турској чија су презимена стварно промењена, подсећа муфтија.

„Сходно наведеном, изненађени смо оваквом изјавом господина Џуџевића и забринути за најављени национални програм Бошњака”, наводи се у саопштењу Информативне службе Исламске заједнице Србије.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *