Вијести, Свијет

Грчка влада укида финансирање Златне зоре након хапшења оснивача

383957_nikos-mihaloliakos-ap_f

Грчка влада је данас поднела парламенту предлог закона чији је циљ ускраћивање државне финансијске помоћи екстремној, десничарској партији Златна зора, чије је руководство ухапшено протеклог викенда под оптужбом да је деловало као криминална организација.

Влада је предложила укидање помоћи за партију чији је иједан припадник њеног руководства, или скупштински посланик, осуђен за кривично дело.

АФП подсећа да је грчка полиција ухапсила Никоса Михалолиакоса, оснивача Златне зоре и пет истакнутих чланова због напетости која је избила после убиства 34-годишњег левичарског музичара Павлоса Фисаса 17. септембра, за које се сумњичи присталица Златне зоре.

Златна зора категорички одриче било какво учешће у том убиству.

„Демократија не може да финансира своје ривале“, рекао је данас заменик премијера и министар спољних послова Евангелос Венизелос.

„Уколико имате криминалну организацију која делује унутар политичке партије, морају да буду установљене санкције које се односе на њено финансирање“, рекао је он.

Према предлогу закона, финансирање Златне зоре биће укинуто у зависности од исхода предстојећег суђења њеним припадницима, односно функционерима.

Заменик тужиоца Врховног суда Хараламбос Вурлиотис рекао је данас да је Златна зора „чврсто хијерархијски устројена структура, чији је лидер свемоћан по принципу који је користио Хитлер“.

У извештају истражног судије се наводи да је неонацистичка партија почела са нападима 1987. године, прво нападајући имигранте а потом се окрећући и против Грка.

Такође се наводи да су чланови партије обучавани у војничком стилу и да су, наводно, починили десетине кривичних дела, укључујући убиства и покушаје убиства.

Француска новинска агенција извештава да је полиција данас наставила рације на просторије Златне зоре, тражећи скривене залилхе наоружања.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *