Вијести, Свијет

Главни непријатељ међународног права покушава да Русији држи лекције из међународног права

КЕРИ НАЗВАО СМЕШНИМ РУСКО УПОЗОРЕЊЕ САД ДА БИ НАПАД НА ИД У СИРИЈИ БЕЗ ОДОБРЕЊА ДАМАСКА БИО – АГРЕСИЈА

         АМЕРИЧКИ државни секретар Џон Кери означио је данас као смешне руске тврдње да америчка кампања против Исламске државе (ИС) представља кршење међународног права.

         „Морам да кажем да, кад не би било тако озбиљно оно што се дешава у Украјини, скоро бисмо се могли смејати идеји да Русија покреће питање међународног права или било какво питање Уједињених нација”, рекао је Кери новинарима у Саудијској Арабији.

         Он је рекао да је изненађен што се Русија „усудила да брани било какву идеју о међународном праву после онога што се догодило у Криму и у источној Украјини”, пренела је агенција АФП.

         Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин синоћ је навео да би унилатерални амерички ваздушни удари по упориштима џихадиста у Сирији, без сагласности Дамаска, представљали грубо кршење међународног права, дан пошто је амерички председник Барак Обама изјавио да би такве акције биле могуће у Сирији.

         АФП наводи да је 10 арапских држава, постигло данас договор у Џеди да се придруже борби САД-а против ИС у намери да се формира међународна коалиција против џихадиста.

         Поред Саудијске Арабије, у Џеди су били представници Бахреина, Египта, Ирака, Јордана, Кувајта, Либана, Омана, Катара и Уједињених Арапских Емирата.

         Иако је и Турска била заступљена на састанку, она није била поменута у завршном саопштењу, а турски званичници су већ саопштили да је Анкара одбила да учествује у борбама против наоружаних исламских екстремиста.

Џон Кери

Џон Кери

Кери сутра лети у Анкару на хитне разговора са турским званичницима. Амерички државни секретар састаће се са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом, премијером Ахметом Давутоглуом и председником Тајипом Ердоганом, саопштило је турско министарство.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *