Вијести, Свијет

Гаспром купује гасовод за долар

002803

Руска влада је усвојила нацрт споразума између Русије и Киргизије о сарадњи у области транспорта, дистрибуције и продаје гаса на територији Киргистана.

Нацрт споразума, који се закључује на 25 година, припремило је министарство енергетике Русије, објављено је на сајту руске владе, а преноси Итар тас.

Киргиска страна ће на својој територији обезбједити оснивање сто одсто зависног предузећа Киргизгас у чије ће власништво прећи гасоводи, станице за дистрибуцију гаса, подземна складишта гаса, земљиште и друга имовина, права и интереси наведени у нацрту споразума.

На основу договора о купопродаји између Киргизгаса и Гаспрома у власништво Гаспрома ће путем директне продаје прећи стопроцентни удио у основном капиталу компаније. Вредност удијела је одређена на један долар.

Киргизгас ће обављати испоруку гаса на територији Киргизије, подземно чување гаса, изградњу, реконструкцију и експлоатацију система за транспорт и дистрибуцију гас и других објеката инфраструктуре гасног комплекса земље.

Руска страна гарантује адекватно улагање у модернизацију и реконструкцију гасне инфраструктуре у износу од најмање 20 милијарди рубаља (470 милиона евра) током пет година од дана регистрације власништва над 100 одсто удијела у Гиргизгасу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *