Вијести, Свијет

„Фукушима“ загађује океан и изазива рак

Tanks with radioactive water leak

Тихом океану прети радијационо загађење. Руководство јапанске нуклеарне електране „Фукушима-1“ признало је о највећем цурењу радиоактивне воде од 2011 године, која би се могла наћи у океану. Готово у исто време, лекари из те периферије су пријавили 18 случајева оболења деце раком штитне жлезде. Још 25 деце има симптоме те болести. Међутим, доказ да је рак изазвала изложеност радијацији, још увек не постоји.

Јапанска нуклеарна агенција је саопштила да се повећава степен радијационе опасности у региону нуклеарне електране на трећи ниво. Сада, ту одлуку морају да потврде стручњаци МАА Е.

У међувремену, у префектури Фукушима лекари врше тестирање деце до 18 година на онколошке болести. Власти намеравају да прегледају око 360 хиљада људи.
Највећу опасност представља цурење радиоактивне воде из оштећених цистерни, које се користе за хлађење реактора. Раније, компанија-оператор „Фукушиме-1“, ТЕРСО, пријавила је прекорачење норме радиоактивног стронцијума и трицијума у подземној води у близини другог блока електране. Такође, саопштено је и о повећању нивоа ових елемената у морској води у близини фабрике. Мишљење руководитеља енергетског програма, „Гринпис Русије“ Владимира Чупрова :

Ради се о око 300 хиљада тона радиоактивне воде, која се до данас чува у станици. Од ове количине, око 300 тона одлази у океан. Све то разноси водена струја. Тако висок ниво, који отиче, не достиже обале Русије и САД. Али, ипак нека доза зрачења на овај или онај начин стигне до обала суседних држава, прелазећи Тихи океан.

Радиоактивна вода се може наћи у океану. Како је подвукао Владимир Чупров, чак и ако је концентрација опасних материја у води ниска, она се акумулира у подводне траве, а рибе, које се хране овим биљкама могу увећати концентрацију радиоактивних материја у свом организму до 10 пута.

Ризик од заразе северног дела Пацифика је веома велики, закључује руководилац радова на ликвидацији несреће у Чернобиљу, др Игор Острецов:

Не треба заборавити на чињеницу да се те емисије непрестано догађају – од саме несреће. Будући да се изводи хлађење, са искориштеном водом треба нешто радити, и зато је Јапан просто принуђен да све избацује у океан. Ова ситуација ће се погоршавати, и каква год контрола да буде, ми на крају долазимо до закључка да ће природни рибни ресурси бити покварени.

Несрећа на „Фукушими-1“ се сматра највећом у последњих четврт века, после катастрофе у Чернобиљу 1986. Игор Острецов је сигурн да је једини излаз – ујединити напоре свих држава и прогласити међународни програм да спашавање ситуације .

Пекинг је саопштио да је шокиран дешавањима. Кина се нада да ће Јапан предузети све неопходне мере како би се санирале негативне последице несреће у нуклеарној електрани – цитирају медији званичну изјаву владе НР Кине.

Земљотрес јачине 9,0 степени догодио се у марту 2011. Затим, на обалу Јапана се обрушио снажни цунами, који је изазвао несрећу у нуклеарној електрани „Фукушима-1“. Дошло је до неколико експлозија и цурења радијације. Руководство станице је у више наврата тврдило да су ефекти катастрофе санирани. Сада, јапански стручњаци говоре да ће за отклањање последица несреће бити потребно још 30-40 година. Руски стручњаци су скептични да Јапан сам може спречити загађење океана. Речи ко-председника међународне еколошке групе „Екозаштита!“, аутор књиге „Од Хирошиме до Фукушиме,“ Владимир Сливјак:

Данас, скоро да је немогуће изоловати нуклеарне електране на такав начин да се радиоактивне материје не нађу у животној средини. Такве технологије не постоје. Може се говарити о томе, да их је потребно прерађивати и радити у том правцу, али у овом тренутку, нажалост, зауставити ову катастрофу је још увек немогуће.
Тренутно, Јапан активно усваја искуства совјетских стручњака који су радили на отклањању несреће. Заједно са украјинским научници намеравају да створе систем сателитског надзора, који ће прикупљати информације о околини Фукушиме из космоса. Покретање система је планирано за наредну годину.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *